Dagens tankeställare

Hmm ja, jag försöker just nu att bli lite husligare. Eller rättare sagt mindre slösaktig och bättre på att ta vara på sådant som jag faktiskt har, jag har nämligen kommit på mig själv med att vara extremt ohushållsam. Vilket jag absolut inte är ensam om här i Sverige (eller i hela västvärlden för den delen) om man får tro dagstidningarna som skriver att vi slänger enormt mycket mat, mat som är fullt bruklig. Detta är självklart en enorm påfrestning för naturen och dessutom ett enormt slöseri när stora delar av världens befolkning svälter och i debatter tas det upp om och om igen att vi faktiskt konsumerar mer mat (samt även en massa annat såsom olja, träd, el o.s.v) än vad jorden klarar av att ge oss.

I alla fall så fick jag mig en riktig tankeställare i dag när jag har städat kylskåp och skafferi. Från kylskåpet hamnade en massa mat i soporna, sådant som vi inte har tagit vara på i tid och i skafferiet finns det en massa mat som jag inte ens visste att vi hade hemma. Dessutom för andra gånger på rad så höll den där färska timjanen som jag köpte i affären för bara ett par dagar sedan på att dö (de där rackarna håller sig ju inte så länge). Men denna gången hamnade den på tork för att användas i framtida soppa istället för att gå till spillo på en soptipp.

Inte så omvälvande, inte så stort men om alla drar sitt strå till stacken så skapar vi skillnad tillsammans. Amen.

width=

6 thoughts on “Dagens tankeställare

 1. Vad kul att du hittade till oss på Kanel & Cayenne!

  Visst har du rätt i din tankeställare! Det där med att slänga mat…..såklart helt fel, men så lätt hänt. Försöker också ta till vara på det jag kan, frysa in matlådor och sådär. Man måste börja någonstans och din timjan är väl ett bra steg på vägen!

  Mysig blogg du har, jag kommer tillbaka!
  Kram Jennica

 2. Ja oj vad vi förbrukar, konsumerar och slänger hälften. Jag försöker att tänka mig för och planera. Men ibland blir det för eländigt alltså, då slänger jag massor. För oss alla här hemma har det blivit extra tydligt efter det att vi började kompostera. Den där hinken blir ju full på en gång. Jag kan inte ge allt till hönorna heller för då blir de ju feta. Kanske om jag hade ca 200 hönor skulle det funka :))

  Ha en fin vecka fina du! / Ann-Louise

 3. Varmt tack för besök och kommentar. Tack vare det fick jag ju nys om dig… och ditt inlägg om konsumtion ger mig genast dåligt samvete. Jag vet nämligen hur det kommer se ut i kyl/frys efter en rensning… ganska tomt! Dags för skärpning. Smart att torka kryddorna istället för att låta dem dö helt i soppåsen
  Kram

 4. jag har ocksåbörjat tänka till med mitt egna handlande…jag brukar handla hem bra ha saker somjag senare alltid får slänga..väldigt bra initiativ tycker jag..jag börjar också:)
  kram Åsa

 5. Oj oj där slog du huvudet på spiken.
  Känner verkligen igen mig i det där, ibland blir det mycket mat som slängs…kanske helt i onödan också för att jag inte orkar fundera ut hur jag skulle kunna ta tillvara det.
  Lovar mig själv nu att jag ska bli bättre på det.

  Vad fint det blev med knippan med timjan!

  Kram Jeanette

Comments are closed.