Knäckig rabarberpaj

Förra sommaren flyttade jag mina rabarberplantor från stan till torparträdgården och hittade samtidigt ett annat gäng plantor vid komposten som jag grävde upp och planterade i trädgårdslandet. Den sommaren gav de ingen skörd alls utan var rangliga och taniga. I år trodde jag länge att det skulle bli samma sak men nu äntligen så har de vuxit sig starka och frodiga nog att faktiskt användas i matlagning. Så jag dammade av ett recept som jag fick för några år sedan, en kolaknäckig paj som är sådär sprängfylld med socker som väger upp rabarbern surhet så mycket att t.o.m min kräsne make stoppade i sig för glatta livet. Jag är ju ganska restriktiv mot vitt socker annars men till just rabarber brukar jag ändra mig och tycka att det ändå kan vara okej. Ingen regel utan undantag vetni.

Receptet hittade jag Ingredienser:

500 g rabarber

2 dl havregryn

2 dl socker

1 3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 krm vaniljsocker

125 g smör

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl ljus sirap

smör till formen

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret tillsammans med sirap och grädde. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i lagom stora bitar. Lägg dem i pajformen och bred på smeten. Grädda pajen i ugnen 40-50 minuter, tills den fått fin färg.

Ät och njut!

Förra sommarens mest lagade rabarberkaka hittar du här.

3 thoughts on “Knäckig rabarberpaj

  1. Åh rabarber, det är verkligen sommar det. Mina rabarber har aldrig trivts på den plats där de växer, jag får därmed inte så stor skörd och inte heller de där stora elefant-öra-liknande bladen. Men det räcker till ett par pajer och det är fint. 🙂

    Jag önskar dig en fin dag!
    Kram Sofia

Comments are closed.