Att ta er med på en rundvandring i torpet

Jamen nu är vi alltså äntligen torpägare, vilket känns så galet underbart, overkligt och alldeles jättetokigt i en enda salig röra. I Torsdags fick vi tillträde och sedan dess har jag tillbringat nästan varje vaken sekund där ute. Vi har redan hunnit ha lite grillfest, sovit över där ute i dagarna tre och dessutom börjat riva upp golv, rivit ut hela badrummet och en vägg in till ett förråd, planterat hallonbuskar och haft dit både elektriker och snickare för att lämna offerter. Så allt går i en rasande fart samtidigt som vi har blivit ganska medvetna om att det nog är klokt att vänta lite med vissa beslut medans andra behöver tas ganska omgående.

Så ja, jag tänkte att ni skulle få se lite fotografier på torpet och eftersom jag knappt har hunnit ta några egna så får ni se några mäklarbilder istället. Så välkomna på lite rundvandring vetja.

17715855 (Custom)

Här har ni alltså torpet från framsidan med uthuset på högersidan, köksfönstrerna rakt fram och ”grovingången” till höger.

17715853 (Custom)

Här syns uthusdelen lite mer, rakt fram är alltså från vänster ett uterum sedan bakom den vita dörren gömmer sig en vedbod som tidigare har varit ett hönshus. Bakom den blå dörren finns det gamla brygghuset som förr i tiden alltså användes till tvättstuga. Till höger i bilden ser ni de två garagen och framsidan av tomten.

17715844 (Custom)

Om man går in i den första entrén så kommer man in i den här hallen som förr i tiden var ”finentré” och som vi så småningom tänker göra om till ett skafferi då den ligger i direkt anslutning till köket och för att vi tycker att det räcker med en ingång. Dessutom så är det ju lite av en dröm att ha ett skafferi att kunna gå in i. Den gamla linoleummattan har vi redan hunnit dra upp och under hittat vi ett perfekt gammalt trägolv. Lycka på det.

17715846 (Custom)

Här är alltså köket med den helt fantastiska gamla järnspisen och bakugnen till höger och till vänster så ser ni delar av ett 40-tals kök med de där superhärliga skjutluckorna som vi självklart kommer att behålla men förmodligen flytta på och bakom där så ser ni ju det som kommer att bli skafferiet framöver.

17715849 (Custom) Ytterligare en bild ifrån köket där ni alltså även ser matdelen, den högra dörren leder in till det stora sovrummet som min tanke är att vi ska riva ner väggarna till för att få ett stort, öppet och socialt kök/matrum. Å jag riktigt ser framför mig hur härligt det kan bli att öppna upp köket för att få in ljus och sociala ytor samtidigt som alla gamla detaljer ska bevaras.

17715838 (Custom)

Jamen som sagt, alla dessa underbara gamla sneda, slitna och charmiga detaljer som 1800-tals hus sitter på. Detta är dörren från köket in i vardagsrummet.

17715842 (Custom)

Det lilla charmiga vardagsrummet med sin kamin direkt till höger och med ett varsitt sovrum på sidorna.

17715841 (Custom)

Här är alltså det högra pyttelilla sovrummet där vi hittat ett fantastiskt gulligt gammalt trägolv under tre lager linoliummattor och en spånskiva, den som söker skall finna som det så fint heter. Det är rummet tänker vi ha som ett litet gästrum.

17715843 (Custom)

Och här ser ni det sovrummet som ligger till vänster om vardagsrummet och som vi om några år tänker ha som vårt sovrum och som fram tills dess antagligen kommer att tjäna som arbetsrum.

17715845 (Custom)

Detta är det stora sovrummet som man kommer till direkt från köket och som antagligen kommer att få bli en del av köket framöver.

17715850 (Custom)

Detta är groventrén som alltså kommer att vara vår enda entré och hall framöver. Dörren som är rakt fram leder in till ytterliggare en hall som i sin tur leder till ett förråd som vi skall ha som tvättstuga. Innanför dörren rakt fram finns även uppgången till vinden. Vi tänker riva ner väggen som är rakt fram för att få en riktigt stor och rymlig hall samt ta ner taket som är sänkt och tilläggisolerat, för där inunder finns tjocka vackra träbjälkar och dessutom så få vi betydligt mer takhöjd. Direkt till höger kommer man även in till badrummet (dörren syns inte i bilden den är lixom mer hitanför fotot). Vi har ju redan hunnit riva ut hela badrummet och en mellanvägg som vette in mot ett förråd som kunde nås från utsidan. Badrummet finns det tyvärr ingen mäklarbild på och jag hann inte fota det innan det var rivet tyvärr.

17715851 (Custom)

Sist kommer här en bild på uthuset som redan är det rum där vi har tillbringat flest timmar. Jag har tömt rummet på gardiner, tavlor, hyllor och annat, istället har vi dragit upp en gammal trästege i taket och hängt två ljusslingor ifrån Granit däri. Till helgen tänkte jag måla väggarna vita för att få lite mer rymd medans golvet och tak ska få behålla sin ursprungliga färg. Ja just nu kliar det verkligen i fingrarna över att få tid att ta tag i det här rummet.

Sedan är där ju även en vind som vi tänker isolera för att inreda ett varsitt rum till barnen samt till en början ha ett sovrum till mig och mannen oxå. Ett sovrum som med tiden kommer att bli ett slags allrum för barnen när vi flyttar ner vårt sovrum till bottenplan.

Ja det var en liten rundvandring i torpet det, nästa gång får ni hänga med en sväng i trädgården. Jag har en känsla av att det kommer att bli mycket torprenovering på bloggen framöver, hoppas att det är något som ni uppskattar.

8 thoughts on “Att ta er med på en rundvandring i torpet

  1. Gud vad underbart med en rundvandring. Älskar gamla hus med historia och kan förstå hur det kliar i fingrarna. Ska bli otroligt spännande att följa. 😉
    Kram

  2. Så härligt! 🙂 Ser jättemysigt ut och kan verkligen bli hur bra som helst! Tack för rundturen, hoppas ni kommer trivas riktigt kanonbra. 🙂

  3. Wow, Agneta, vilket ställe!! Åh, är så glad för er skull att ni har ett så underbart ställe som tillflyktsort och tacksam över att du ville dela det med oss 🙂

  4. Åh vad härligt med ett torp! Har precis köpt en 50-talshus jag och det kliar ordentligt i odlar- och inredningsfingrarna. Hittade precis hit till din blogg, mycket trevlig!

Comments are closed.