Projekt Torpa

DSC_0547 (Custom)

Jamen nu kan jag minsann inte hålla mig med att berätta längre om mitt och mannens smått galna projekt och framtidsdröm. Vi har ju båda så länge gått och längtat efter ett hus på landet i trakterna där största delen av min släkt bor, ni vet ute på fälten mellan skogen och havet. För någon månad sedan så dök det då äntligen upp ett objekt precis bakom min pappas åkrar där vi så smått har börjat undersöka möjligheten att få bygga något nytt. Men ni vet, nytt är inte gammalt och det nya saknar all den där charmen som gamla hus med en historia har och dessutom så verkade det alldeles stört omöjligt att faktiskt få bygglov på den där vackra platsen med skogen i ryggen och vidderna framför. Så precis där bakom, gömt mellan ett annat hus och skogen så ligger det alltså ett gammalt torp från slutet av 1800-talet. Ett torp som jag i princip inte visste fanns förrän för något år sedan. Torpet, som förmodligen är någon form av Hallandslänga har varit sommarstuga sedan 70-talet men innan dess bebott av samma familj i generationer. Vi förälskade oss totalt i omgivningen, i den enorma trädgården på 6000 kvm som innehåller både en gammal fruktträdgård, köksträdgård, skog och tomt och som dessutom är omringad av en gammal stengärdsgård. Huset är i ett enormt stort renoveringsbehov då där varken finns avlopp eller vatten på vintern, där behövs byggas badrum och mycket annat. Så det är ett smått galet projekt och huset är c-märkt, vilket betyder att det har ett historiskt värde och alltså måste renoveras med försiktighet, vilket vi bara tycker att supercharmigt.Jag älskar precis allt med detta projekt och det är på något sätt så mycket vi. Ett gammalt torp med vedugn, som ligger mellan skogen och havet med plats för höns, getter och alla andra drömmar som kan rymmas däruti.

Jag är så rackarns glad för att vi nu äntligen är på väg mot vår dröm om ett hus på landet, där vi kan downshifta och leva närmre naturen. Om ganska exakt en månad får vi tillträdde och tills dess fylla huvudet med torpinspiration och fundera ut hur vi bäst ska renovera för att ta hänsyn till husets gamla själ.

Oj, oj vad det kommer att bli mycket torparliv på bloggen framöver.

13 thoughts on “Projekt Torpa

 1. Åh vad roligt! Grattis! Så underbart med en sådan trädgård, och så nära till din pappas gård!
  Och skönt att ni har någon annanstans att bo medan ni renoverar :-)!
  (Min släkt kommer också från Halland, så det känns lite extra mysigt att läsa om torpköpet!)

 2. Gud så roligt – stort grattis!! Det låter alldeles underbart och kommer garanterat bli det för er! Blir spännande att följa 🙂

 3. Åhhhh vad skoj!! Stort grattis till er. Äntligen. Livet alltså, när pusselbitarna faller på plats en efter en. Ska bli roligt att följa torpets förvandling. Stor kram

 4. Jaaa! Så alldeles underbart! 😀 Ni kommer att få det så fantastiskt bra och jag ser fram emot mycket torparromantik på bloggen framöver. 🙂 Grattis! ❤

 5. Jennifer – Jamen visst är det underbart! Jag lovar en massa med torpromantik framöver 😉

 6. Linda – Nämen tack!! Jamen det ÄR verkligen så häftigt när livets pusselbitar så sakteliga faller på plats. Ni är välkomna ut precis närsomhelst 🙂 Kram!

 7. Sandra – Ja alltså att få ta tag i en såhär stor dröm känns ju helt galet och fantastiskt och läskigt, allt på en och samma gång 😉

 8. Lisa – Stort tack! Så kul att du vill följa med oss på torpets förvandling! Kram

 9. Christina – Nämen så kul att du härstammar från härliga Halland. Och stort tack! Ja det är sannerligen skönt att ha någonstans att bo undertiden, vi kommer att bo kvar i vår nuvarande bostad tills torpet iaf har fått ett fungerande badrum och avlopp.

Comments are closed.