Blomkålssoppa med parmesanost

DSC_1009 (Custom)

Jag lagar soppa minst en gång i veckan och har två barn som fullkomligt älskar soppa, vilket verkligen är sjukt tacksamt. De soppor jag lagar är nästan uteslutande vegetariska, förutom en fisksoppa med saffran och gulaschsoppa som barnen är helt saliga i. Eftersom jag gör soppa så ofta så letar jag ständigt efter nya recept och provade förra veckan att göra blomkålssoppa för första gången. Jag scrollade runt på ICA:s hemsida och hittade många läckra recept bland annat detta och det blev så himla gott. Jag toppade med små laxbitar för att få det lite mer matigt och hann inte ens ta ett foto på den färdiga soppan eftersom precis allting tog slut. Lillebror krängde glatt i sig tre skålar med soppa utan att blinka och till det två mackor med ost på, är det gott så är det.

Till soppan behöver du:

2 schalottenlökar

500 g blomkål

100 g potatis

1/2 dl vitt vin

6 dl vatten

2 dl vispgrädde/havregrädde

1 1/2 msk grönsaksfond

1 dl riven parmesanost (à 30 g)

rapsolja

salt & vitpeppar

Skala och skär löken i kvartar. Dela och skär blomkålen i små bitar. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.

Fräs lök, blomkål och potatis i olja i 2 minuter. Tillsätt vinet och låt koka in i ca 1 minut. Häll i vatten, grädde och fond.

Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör då och då.

Mixa soppan med stavmixer så att den blir helt slät. Tillsätt osten och rör tills den har smält. Smaka av med salt och peppar. 

peach feather 1 copy (Small)