Hållbart mode

DSC_0066 copy (Custom) (2)

Ett av mina årslöften på min Bucketlist och en verkligen strävan som jag har är att köpa mer hållbara kläder. Från att ha varit något av en shopoholic så har jag sedan något år tillbaka verkligen dragit ner på klädinköpen, dels för att ekonomin verkligen inte tillåter några utsvävningar längre men även för att jag har insett hur ohållbart det är att bara köpa hela tiden. Jag har verkligen överkonsumerat kläder utan att tänka efter före. Nu är jag ytterst noggrann när jag köper något nytt. Först och främst, behöver jag verkligen det här? Är plagget i fråga producerat av bra och mijövänliga material? Kommer plagget i fråga att hålla i många år framöver? Jag är nämligen så evinnerligt trött på skitplagg ifrån de stora kedjorna som är tillverkade av syntetmaterial som noppar sig bara man tittar på det. Nä, jag har helt ställt om mitt tänk och resonerar numera utefter hållbarhet, miljötänk och mitt faktiska behov.

Jag har lånat en lista från naturskyddsföreingen om hur en kan tänka för att bli mer klimatsmart i sin garderob.

Klimatsmart med second hand

Att köpa plagg som någon annan tröttnat på är så miljösmart att begagnade kläder numera kan märkas med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Hela 97 procent energi sparas jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Dessutom förbrukas inte en massa kemikalier och vatten. Byt eller skänk vidare kläder du inte använder.

Byt kläder med någon du känner

Ett klädbytarparty kanske skulle vara något eller varför inte byta kläder med vänner, syrran eller med din mamma. Smart, ekonomiskt och framförallt hållbart. Jag tror att vi alla har en massa oanvända plagg som bara hänger där i gardroben och väntar på att bli återupptäckta av någon annan.

Designa om dina plagg

Re-design är när man designar om gamla kläder och tyger till nya. Vore verkligen något att prova för mig och ett kull sätt att utmana sina kreativa gränser.

Fler material behövs

Som konsumenter kan vi kräva ekologisk bomull, men det räcker tyvärr inte. Vi måste helt enkelt använda mindre bomull och fler andra material, till exempel hampa som oftast odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Också lin och svensk ull är material som är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull.

Miljömärkt är bäst

Ekologisk bomull är bra, men miljömärkt är bäst. Då har nämligen miljökrav ställts hela vägen från råvaran, till exempel bomull, till färdigt plagg.

Slow Fashion – färre men bättre plagg

En inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Modet måste helt enkelt bli mer långsiktigt.

DSC_0044 (Custom)

Här i Halmstad så har vi en ekologisk butik som till min stora glädje även har ett bra utbud av kläder. Jag var inom där i förra veckan för att köpa en doppresent och lite födelsedagspresenter till barnen. De har nämligen även ett stort härligt utbud av ekologiska kläder till barn oxå. Butiken som heter Paletti kommer jag att skriva om mer i ett inlägg framöver, men de har även en webbutik för er som är nyfikna. Jag hittade i alla fall en superhärlig stor kofta på deras rea ifrån märket Braintree. Ett märke som jag har varit nyfiken på ett tag nu så därför var det extra kul att få se några av deras kläder live. Braintree använder sig av hampa, bambu, ull och ekologisk bomull i sina kläder. Ett skönt miljömedvetet företag med andra ord.

Koftan är jag sjukt nöjd med, förutom att vara varm och gosig så vågar jag tro att den kommer att hålla länge, länge.

Har ni själva några bra miljömedvetna klädföretag att tipsa om?

 

DSC_0049 (Custom)

6 thoughts on “Hållbart mode

 1. Jättebra (och viktigt) inlägg, Agneta!

  Jag vill tipsa om GOTS-märkningen. Då omfattas hela kedjan (alltså från råmaterialet via tillverkningen tillslutprodukten) av de högsta ekologiska och social-ansvarstagande kraven som finns. Det är såklart fint med ekologisk odlat bomull – men jag vill ju även att sömmerskan i fabriken får bra betalt! Du kan läsa mer här: http://www.global-standard.org/

  Själv köper jag mycket second-hand, syr själv och försöker att köpa GOTS-certifierade kläder. Om inget annat alternativ finns så köper jag även icke-ekologiska och konventionella plagg, men betalar då hellre lite mer för bättre kvalité som håller länge. Strumpbyxor använder jag väldigt mycket (har mest klänningar och kjolar i garderoben) och jag har några stycken i mitt klädskåp som säkert är tio år gamla. Det finns bara några få märken som håller så pass länge och ibland väljer jag därför hellre en konventionell produkt än det ekologiska alternativet – Slow Fashion alltså 😉

 2. Vilken fin och härlig blogg du har! Glad att du kommenterade så att jag hittade hit. Kläder var en omställning för mig med, jag har aldrig varit superintresserad av mode men haft en bestämd stil och konsumerat nya kläder varje månad utan eftertanke. Nu är det nästan bara second hand, känns bra!

  Ha det fint
  Elin

 3. Jag köper nästan bara second hand just nu, och försöker att bara köpa det vi behöver, inte alls som förr bara för att det var fint (men det är väldigt svårt ibland, när jag snubblar över något fint på second hand, eller i en affär, jag håller mig borta från stan så mycket som möjligt för att inte lockas till köphets..)
  Jättefin kofta du fått tag på, och Afrika låter verkligen helt helt magiskt spännande!!

Comments are closed.