Planetskötare & Johan Rockströms vinterprat

DSC_1037 (Custom)

Den sista veckan så har jag börjat att lyssna på radio i hörlurar medans jag nattar Lillebror, de där nattningarna kan nämligen ta en evighet och då är det skönt att lyssna på något intressant radioprogram samtidigt. De sista kvällarna så har jag lyssnat på 2015 års vinterprat. I kväll lyssnade jag för andra kvällen i rad på Johan Rockström, professorn i miljövetenskap som skrev sommaren mest klickade sommarprat. Han pratar om klimatmötet i Paris, om att Sverige borde bli världens första fossilfria land, om att vi alla borde ta vårt ansvar som planetskötare och om att ”Superåret 2015 har ritat om kartan”.

För mig var det, som intressanta radioprogram oftast är, en kick till att vilja mer. För visst katten vore det häftigt om Sverige faktiskt blev det första fossilfria landet i världen.

Hallå, här vill ju jag vara med och bidra tänkte jag, så jag lyssnade extra noga där på slutet när Rockström pratade på om vad alla jordens medborgare kan göra för att dra sitt strå till stacken. Så vad kan vi då göra enligt Rockström, jo vi kan bland annat: ”Använda oss av grön energi för el och uppvärmning, Köra mindre bil och åka mer kollektivt, Mat – konsumera  mindre nöt och gris, mer lokalproducerat och mer i säsong samt undvika soja och palmolja. Mindre prylar och mer cirkulär ekonomi, där vi inte äger grejer som vi slänger utan återanvänder, samt att se att allting hänger ihop, hälsa, stabiliteten i alla länder, flyktingar och fred o.s.v”

Så ja, precis allt det där tänker jag att jag ska försöka bli bättre på. Att leva mer hållbart och att göra veckomatsedel finns ju redan med på min Bucketlist över 2016. Det som jag skulle vilja lägga till är att köra mindre bil och istället bli bättre på att cykla och gå dit jag ska. För jag vill verkligen dra mitt strå till den berömda stacken och är det något som jag verkligen strävar efter 2016 så är det att leva mer hållbart.

För helt ärligt, vi har faktiskt inget annat val.

Så en anställning som planetskötare hos Moder Gaia är någonting vi alla borde ta.

Johans vinterprat hittar ni här. 

One thought on “Planetskötare & Johan Rockströms vinterprat

Comments are closed.