Klassisk Dal eller indisk linsgryta

DSC_0943 copy (Custom)

I smällkalla Januari så tycker jag att en klassisk dal passar alldeles ypperligt med sin mjuka hetta och värme. Jag har ett David Batra recept som grund (från kokboken David Batras inte så tråkiga indiska mat) som jag sedan brukar modifiera efter skafferiet, tycke och smak. Linser tycker jag är underskattad mat som förutom att vara väldigt goda och användbara dessutom är en klimatsmart proteinkälla som till på köpet råkar vara ekonomisk. Till min stora glädje älskar även barnen Dal och andra former av linsgrytor så det är lixom bara till att ösa på.

Dagens Dal gjorde jag såsom följer:

Jag hackade en halv gul lök, en vitlöksklyfta och en rejäl bit ingefära, Dessa fräste jag sedan tillsammans med 1 tsk gurkmeja, 2,5 tsk Garam Masala i en rejäl klick ghee. Sedan tillsatte jag några hackade tomater, 2 förpackningar kokta linser (380 g *2) och 4 dl vatten. Kokade upp i 15 minuter. Sedan kryddade jag med örtsalt, en näve persilja (istället för koriander som jag verkligen inte gillar) och en näve russin.

Servera med vildris, citronklyftor och en klick turkisk yoghurt. Tänd sedan ett gäng stearinljus och häll upp ett glas rött om du är böjd åt det hållet, annars funkar ett glas rumsvarmt vatten med citron och ingefära i precis lika bra.

Värmer en kylslagen januarikropp alldeles sådär perfekt.

DSC_0947 copy (Custom)