En dag av förberedelser

DSC_1070 (Custom)

Vi har lite sjukstuga här hemma, så jag och en snörvlande Lillebror masar oss upp ur sängen vid sjutiden och fixar frukost till övriga familjen. Denna dagen före julafton ska jag fixa det där allra sista som jag har lovat kära mor att ta med mig till julbordet i morgon. Jag tänkte svänga ihop en egen rödbetssallad med lite smak av chevré, en råkostsallad med pestodressing, stoppa in ett gäng mandelpepparkakor i ugnen och i går så inhandlade vi ett gäng korvar på en gårdsbutik utanför stan. I alla gömslen och vrår gömmer sig oinslagna julklappar som väntar på att få papper om sig. I år har jag verkligen försökt att köpa hållbara julklappar. Barnen får träleksaker, böcker och lite kläder. Sedan har jag gjort några julklappar att ge bort oxå, men vad kan jag ju av förklarliga skäl inte riktigt skriva här ännu eftersom de klapparna är riktade till den vuxna, läskunniga delen av familjen.

Sedan tycker jag att det är så mysigt att byta sängkläder dagen innan julafton, så att alla familjemedlemmar kan krypa ner mellan nytvättsdoft i kväll och sova riktigt gott i väntan på den magiska dagen. För julen handlar ju framförallt om just det där, att ta hand om varandra, mysa, tillbringa tid tillsammans och visa varandra uppskattning genom små gester. Jag försöker verkligen att få bort den där största uppmärksamheten runt julklapparna och konsumtion utan istället låta det handla om tillsammanstid, kärlek och gemenskap. Att bjuda in tonåringar till pepparkaksbak tillsammans med våra barn, njuta ett glas rödvin tillsammans med en nära vän, läsa sagor med barnen, gå långa skogspromenader med så många familjemedlemmar som möjligt på julaftonskvällen, äta långa middagar tillsammans, spela sällskapsspel, kittla varandra under fötterna, sjunga julsånger till gittarspel och allt det där andra som handlar om att bara landa i varandras gemenskap och vara tacksam över att just de där människorna som finns i mitt liv gör just det. För de finns där av en anledning, vi finns här för att lära av varandra, ta hand om varandra och växa i varandras med och motgångar.

Kära ni, jag hoppas att ni precis som jag har börjat landa i julhelgens magi och tar tillvara på all dess positiva energi och gemenskap.

 

2 thoughts on “En dag av förberedelser

  1. God Jul till dig Agneta och till din fina familj. Jag är så glad att jag kan kika in här igen och läsa om vad du gör. Som jag skrev en annan dag, jag har saknat dig.

    Kram, dorotea

Comments are closed.