Mjuk pepparkaka med frosting – rawstyle

DSC_1101 copy (Custom)DSC_1086 copy (Custom)

Jag och en vän var på en väldigt inspirerande rawfoodkurs här i Halmstad för några veckor sedan. Under dagens gång så lagade vi och satte i oss både frukost, lunch och efterrätt och vid fyra tiden kom jag hem därifrån mätt som en hel plätt. Den där dagen gav mig SÅ mycket inspiration och jag fick med mig ett helt gäng recept hem att hämta inspiration ifrån. Som nästan alltid annars så modererar jag sedan receptet något efter tycke och smak, samt efter vad skafferiet hade att erbjuda.

Så denna dagföredagföredopparedagen så tänkte jag bjuda er på ett härligt alternativ till den vanliga mjuka pepparkakan. God som katten men mäktig som bara den, som de flesta rawfoodefterrätter med andra ord. Den där läraren som vi hade var väldigt inspirerande men enligt henne så hade jag halkat in på rawfoodspåret från fel håll. Jag hittade ju dit för att jag ville ha nyttiga sötsaker att erbjuda barnen och mig själv här hemma, medan de allra flesta andra kommer dit via yogan som leder dem till hälsosamma drinkar och som sedan leder de flesta andra vidare till rawfooden. Ähh skitsnack säger jag, jag tycker att det tamejtusan inte spelar någon som helst roll hur man nu vill göra sitt liv nyttigare, det viktigaste är ju att en försöker och har bra ambitioner. Ogillar verkligen när folk försöker läxa upp mig sådär och berättar hur man ska göra för att platsa in i någon förutbestämd mall. Varje gör som varje vill som Queen of Kammebornia säger så klokt.

I alla fall, alla de där recepten jag fick med mig hem var gudomliga och det här måste ni bara prova.

Pepparkaksbotten

2 dl mandlar, 1 dl kokosflingor, 3 morötter, 10 dadlar, 4 msk pepparkakskryddor (kanel, kardemumma, nejlika)

Kör kokosen i matberedaren, tillsätt mandlarna (blötlagda över natten), mixa samman med de urkärnade dadlarna, de rivna morötterna och kryddorna. Smaka av, tryck i en liten form och ställ i frysen/kylen.

Frosting

2 dl blötlagda cashewnötter, 1 dl kokosgrädde, 1/2 citron, 1/2 dl kokosolja, söta med honung.

Mixa kokosgrädden och cashewnötterna, häll i citronsaften samt kokosoljan. Mixa tills det blir en slät creme. Smaka av med honung eller agave. Häll frostingen över pepparkaksbotten och ställ sedan in i frysen en liten stund. På med ett gäng lingon, servera genast och njut av en nyttig och underbart god pepparkaka.