Monthly Archives: maj 2017

Randig klänning och lupindoft

DSC_0536 (Custom)

Vilket blåsigt väder vi har i dag. Snålblåsten och regnsmattret får tankarna att vandra till en höstdag snarare än en försommardag. Ute i trädgården böjer sig de röda rosorna för vinden och körsbärsträdens blommor blir som ett vitt snöfall när vinden tar tag i grenarna. På morgonpromenaden med vovven plockar jag in ett stort fång med blommor och doften påminner om skolavslutning och dans runt lupinklädd midsommarstång.

DSC_0543 (Custom)

Har hittat den till synes perfekta klänningen för såväl midsommar, som nationaldagsfirande och skolavslutningar. Som andas svensk sommar, salta vågor och blå himmel. Med ränder, fickor och mjukt tyg. En synnerligen bra kombo om ni frågar mig.

DSC_0537 (Custom)

Älskar att den svenska naturen bjuder på så mycket skatter just nu, det är ju bara till att ut och plocka i vilken dikeskant som helst för att få värsta grymma sommarbuketten att plocka in för att sprida väldoft och kärlek i husets alla hörn.

Gratis skatter, jo jag tackar.

 

Mina Instagramfavoriter

Hur många jag följer på Instagram varierar väldigt mycket, ibland hittar jag nya favoriter att följa och ibland tröttnar jag på och tar bort. Ibland vill jag detoxa även den delen av mitt liv och följer enbart ett fåtal och ibland vill jag följa supermånga och mitt inspirationsbehov tar lixom inte slut.

Vad jag däremot alltid älskar är att hitta riktiga, genuina människor att inspireras utav. Gärna kreativa, sprudlande, raka och ärliga människor som är på riktigt. Jag vill ha alla sidor av livet, både djupet, smärtan och det där rosa, skimrande. Glädjen och ledan, passionen och botten, det vackra och det där som skaver. Kan inte alls inspireras av människor som saknar botten. Ni vet vackra bilder, strössel och skimmer. Bara. Så jävla tråkigt. Ge mig hela paletten tack!

Så här ger jag er mina fyra mest inspirerande Instagramkonton just nu.

16122662_369038043477639_3859770182725533696_a

@MyFeldt är utan tvekan den mest inspirerande i min feed just nu. Alltid lika galet pepp bjuder hon på dansfilmer, bilder på smarriga bakverk, blommor och vackra bilder från det lilla underbara bageri inne i centrala Halmstad. Till på köpet texter med hjärta och själ där hon ryter till om kärleken till mathantverket och ekologisk mat.. Hon skriver om sorgen efter sin mamma, kreativiteten, det sköra i livet, naturen, föräldrarskap och allt annat mellan himmel och jord. Alltid med mycket känslor och starka ord. Blir alltid lika pepp och berörd av hennes inlägg.

16464963_213736662364301_8203184190133370880_a

@miemile, Maria började jag följa via bloggen Vilda barn för ett par år sedan och har sedan första stund varit oerhört inspirerad av henne. Från början var det mycket texter om nära föräldrarskap, rawfood och socialantropologi som sedan övergick till smyckesskapande och försäljning av kristaller, örter och annat via hennes konto miemeliesmarknad . Numera bor hon i La Paz i Boliva och skriver om vardagen där med att driva ett rawfood cafe, om hantverket, om politik, kultur och historia i Bolivia. Jag älskar att hon gör min värld större och ger mig så mycket insikter i sådant som jag annars inte skulle veta så mycket om. Blir så inspirerad av människor som vågar, som hoppar och hittar sin alldeles egna väg att gå långt bortanför mainstreamstråket.

17077202_608928125970937_5972846031673491456_a

@Lisasofiatisell började jag följa för ganska många år sedan via hennes numera nedlagda blogg Lisasvilja. Vissa människor vet man att man bara tycker om, bara sådär, även om vi aldrig har träffats så är Lisa precis en sådan person. Jag tycker verkligen om henne och dessutom så inspirerar hon mig med sina härliga bilder på rawfoodmat, vacker natur och kreativ inredning. Alltid lika vackra, inspirerande fotografier och så hennes känsla för att hitta själen i vackra gamla skåp.

14712409_1808482769435490_8324673872745988096_n

@Annalenastolt alltså den här tjejen gör ju bara de mest magiska kristallsmycken hemma och jag kan knappt vänta tills hon startar upp någon slags försäljning. Vill. Ha. Allt. Tycker dessutom verkligen om stämningen i hennes bilder, de tilltalar mig alltid. Det är något skönt bohemiskt över den här tjejen.

Har ni några favoriter som ni vill dela med er utav? Antingen bloggar eller Instagram, jag letar alltid efter nya, starka, smarta, inspirerande och modiga människor att följa.

Naturlig makeup remover

DSC_0498 (Custom)

Det sista halvåret har jag nästan uteslutande använt kallpressad kokosolja som min dagliga makeup remover och det fungerar fantastiskt bra. Både min hy, min plånbok och miljön tycker om det. Jag har fram tills nu haft svårt att hitta en make up remover som både är effektiv och som inte innehåller en massa läskiga kemikalier. Jag smörjer helt enkelt in ansiktet med kokosolja morgon och kväll och torkar sedan av allt med bomullspads. Hur effektivt som helst och sjukt skönt att slippa fylla badrumsskåpet med sjuttioelva olika produkter när flera numera göms i en som i jämförelse dessutom är billig..och dryg..och bra…och miljövänlig… Ja ni fattar.

DSC_0510 (Custom)

Kokosolja är en fast olja som smälter vid 25 grader. Oljan sägs balansera huden, den lugnar, stärker och mjukgör huden på ett skonsamt sätt. Den är väldigt näringsrik och innehåller förutom vitaminer och mineraler också laurinsyra som är bra för immunförsvaret samt kaprylsyra som motverkar svampinfektioner. Kokosoljan är även bra för munhälsan och jag brukar använda mig utav oilpulling som jag har skrivit ett tidigare inlägg om. Jag använder mig oftast utav Kung Markattas kallpressade kokosolja som finns att köpa i vanliga välsorterade livsmedelsaffärer och sedan pluttar jag över en del i en burk och förvarar i badrumsskåpet medan resten använts till bananplättar och annat i köket istället.

Jamen vad väntar ni på? Iväg och köp med er vettja.

Färgklick

DSC_0274 (Custom)

Nu i kväll var jag och min systers familj ute i den knallgula raspen för att ta familjebilder på dem i den stilla, alldeles perfekta försommarkvällen. Själv fick jag feeling och slängde på mig min precis nyinköpta knalliga klänning kvällen till ära. Det är inte så ofta jag köper kläder numera, dels har inte ekonomin tillåtit det (hallå dubbla boenden under ett år tid, torprenovering och två adoptioner) och sedan så har jag medvetet dragit ner på all min konsumtion eftersom jag strävar efter att leva mer hållbart. Så nu när jag köper kläder så investerar jag snarare i sådant som jag vet kommer att funka länge och köper hellre färre kläder av bra kvalité. Så i början av veckan så slog jag till på två klänningar, varav detta är den ena. Och alltså, älskar den. Älskar färgen, modellen, kvalitén, att den har fickor och att det kan vara den skönaste klänning jag har ägt. Typ så.

DSC_0254 (Custom)

Under de senaste åren när jag har varit låg på energi så har jag mest föredragit svarta och grå kläder. Snacka om att sinnesstämningen märks av i kläder och inredning. Nu vill jag mest svepa in mig i regnbågens alla färger och dansa långdans på ängarna.


DSC_0257 (Custom)DSC_0251 (Custom)

I morgon drar vi till Astrid Lindgrens värld med mina föräldrar och lämnar vovven till vänner i stan. barnen ser SÅ mycket fram emot detta äventyr och så även jag.

Jag menar vem blir inte som barn på nytt när det vankas pippi teater och Ronja sång?

En lisa för själen

DSC_0920 (Custom)

Det är en sådan lycka att ha en stor, vild trädgård att kunna spatsera runt i. Morgonpromenaden med vovven sker i trädgården, förbi de små odlingarna, bort till de blommande körsbärsträden, hav av förgätmigej och in i den bortre delen som övergår i skog där marken täcks av lupiner  och daggvåt spindelväv.

DSC_0929 (Custom)

Det är verkligen en lisa för själen av andas lantluft och lyssna på tystnaden. Här är mycket att fixa och dona med i trädgården men just nu så får den mest vara som en stor sommaräng med klippta stigar att vandra på. Allt har sin tid och just den här sommaren är tid för att bara vara. Kanske det viktigaste och svåraste att lära sig här i livet, att vara i nuet och njuta av just det.

Jag är ju lite av en expert på att dra igång projekt. När jag mår bra och är i mitt rätta element så svämmar lixom huvudet över av ideér och vi har många planer för vårt lilla torp. Det är hönsgård, getter, grisar, växthus, parkering, odlingar och mycket annat. Men som sagt, efter ett år av renovering och flytt så är hela familjen i behov av en sommar där det pausas och njuts av det som är. När livet äntligen är som ett stilla porlande vatten istället för en brusande fors så gäller det att förvalta det väl.

DSC_0922 (Custom)

Nya rutiner

DSC_0904 (Custom)

I går flyttade vi upp. Upp på övervåningen till nya sovrum och nya rutiner. Det släpades sängar och madrasser, sängbord och sagoböcker, upp för den gudsförgätna trappan till vinden som numera är övervåning. I natt var alltså första natten som vi sov under snedtak och i tre sovrum i fil. Tanken är att barnen så sakteliga ska få vänja sig vid att sova i egna sängar och med oss i rummet precis intill. Vi har förberett och pratat med barnen om det här i ungefär ett år nu.

Inget av barnen kunde sova, såklart. Efter 1.5 timmes nattning så somnade till slut lillebror och jag tassade försiktigt ut i den stilla trädgården och njöt av doften, ljuden och bara känslan av att var sak efter den andra börja falla på plats i vårt vingelvangel hus. Nya rutiner infinner sig efterhand och ingenting behöver gå snabbt eftersom långsamt oxå leder någonstans.

Tänk att jag som är så otålig börjar lära mig det tillslut ändå, att långsamt oxå leder någonstans.

En trädgårdsöndag

DSC_0901 (Custom)

Så fin Söndag vi har haft här hemma. Vädret bjuder ju på försommarkänsla och hela familjen har grejat i trädgården stora delar av dagen.

DSC_0854 (2) (Custom)

Varmt väder kräver ju fika utomhus och när de första svenska jordgubbarna redan har dykt upp i gårdbutiken så är det ju fikamaterialet rätt så självskrivet. Jordgubbar och glass under blå himmel och solsken, alltså man bli ju nästan religiös. Vi har ju dessutom krängt både nypotatis och sparris den här helgen, älskar när de svenska primörerna börjar att dyka upp. Matlagningen blir lixom så otroligt enkel, allt blir ju gott med så bra råvaror.

DSC_0846 (Custom)

Jag har försått en del inomhus, bland annat dessa bondbönor som har vuxit sig starka mellan radiatorvärme och fönstersol. Så nu tyckte jag att de kändes redo för att planteras ut i den gigantiska pallkragen som bror min byggt ihop till mig. 12 stycken 50 kilos påsar jord krävdes det samt en hel del lövkompost i botten för att fylla den rackaren.

DSC_0836 (Custom)

Har ju bästa hjälpredorna dessutom. Här vattnar lillebror ruccolafröna som precis fått komma i jorden. Efter allt trädgårdsarbete så cyklade vi iväg ner till stranden för att titta på lite barnteater (Pettsson och Findus), vilket rundade av denna Söndagen på ett perfekt sätt.

Vad har ni hittat på?

Mellan hägg och syren

DSC_0806 (Custom) (2)

I går kväll ändrades plötsligt luften från regntung till försommarljummen och vi valde att äta kvällsmat ute i trädgården till barnens stora glädje. Vi satt ute ganska länge och doften var sådär blommig, fräsch och ren som den bara kan vara timmarna efter ett stärkande regn som växtligheten hungrigt fångar upp.

Jag upptäckte bara för några dagar sedan att vi har mängder med hägg i trädgården och doften som sprider sig är verkligen helt underbar. Och det är precis den här tiden som jag bara vill vara i, lixom stanna upp och kapsla in varje ögonblick. Ni vet när allting precis har slagit ut, när träden är sådär nyutsprunget gröna och hela naturen på något sätt är på språng. Piggt, vaket och nyfiket. Precis innan skolavslutningar, sommarlov, jordgubbstårta och ett pärlband av oändliga nätter med sommarljus och myggbett på barfotafötter.DSC_0794 (Custom)

I morse gick jag och dottern ut i trädgården, barfota i morgonrock och plockade med oss ett fång blommor in som får sprida väldoft i torparköket. Vi båda var helt överlyckliga över att kunna gå ut barfota utan att frysa och känna det daggvåta gräset kittla under fötterna.

DSC_0827 (Custom)

Just nu vill jag stanna tiden när vi är precis i lindan av allt det där underbara och varje år är det på pricken samma tid och det är alltid tiden mellan hägg och syren.

Där vi är nu mina vänner. Den allra ljuvligaste tiden är precis nu.

Bulliga kylskåp

Vi har ju gjort ett litet billigt ansiktslyft av köket och har alltså valt att vänta med den riktiga renoveringen i några år. Dels är vi efter ett år av renovering ganska trötta på att ha hantverkare här dagarna i ända och sedan tänker jag att ett kök verkligen kräver sin planering. Det första jag gjorde med köket var att i ren nyfikenhet slita upp lager av golv då min förhoppning var att hitta fina gamla trägolv såsom vi har gjort i de andra rummen. Men till min besvikelse så var där ett lappat och ganska söndrigt trägolv därunder, så det är ytterligare en anledning till att vi väntar. För vi måste bryta upp hela golvet och göra om det från grunden och det görs ju verkligen inte i en handvändning. Så det fick som sagt bli en budgetrenovering där vi bara målade väggarna vita, la på en schackrutig plastmatta på golvet, målade taket vitt och flyttade om lite. Vad vi däremot valde att beställa hem nytt utav var två nya kylskåp. För det kylskåpet som stod här från börjar var verkligen minimalt. Så för två veckor sedan så dök dom upp, våra nya kylskåp i lite bullig, äldre modelll.

DSC_0719 (Custom)

Märket heter Gorenje och blev för oss ett alternativ till Smeg-kylskåpen. Jag har länge drömt om ett blått Smeg kylskåp men kan inte på något sätt försvara att köpa ett kylskåp för 18.000. Nu fick vi istället två för priset av ett. Och det gjorde så mycket för känslan i köket, både rent estetiskt och självklart även praktiskt. Vi har ju verkligen minimalt med förvaringsutrymme i köket och då är stor plats i kylskåpet verkligen det som får kökspusslet att gå ihop.

DSC_0725 (Custom)

Annars kan jag verkligen rekommendera att testa på att bo mindre en tid, eftersom det kräver en utrensning. Vi har varit tvungna att sortera bort SÅ mycket och då framförallt köksprylar. Och vet ni, det känns så här i efterhand, som en riktig lättnad. Rackarns vad mycket grejer vi har haft som vi verkligen inte behöver. Nu tänker jag att de grejer som vi har kvar är sådana som är antingen estetiskt vackra eller användbara eller helst både och. Allt annat får hitta ett annat boende.

Men nya kylskåp alltså, en välkommen lyx i vårt torparkök.

DSC_0733 (2) (Custom)

Att fånga drömmar

Jag har några enstaka, inspirerande bloggar som jag fortfarande läser varje dag. En av dem är Emmas blogg som alltid är lika inspirerande, full med snirkliga ord och vackra bilder. I dag berättade hon lite snabbt om en föreläsning som hon höll i och som handlade om att leva sin dröm. En föreläsning som jag verkligen skulle vilja lyssna på, älskar att inspireras av människor som vågar leva ut sina drömmar och hur vägen dit har sett ut.

Vet ni, då slog det mig, att jag faktiskt till viss del lever min dröm. Under många, många kämpiga år var mitt liv som det ser ut just nu, min stora innerliga dröm. Ett litet hus på landet med en stor lummig trädgård där möjlighet finns till både odling och plats för lite djur. Jag drömde om ett hus fullt med barnskratt och skitiga barnskor i hallen, en liten hand att hålla i och leda genom livet. Att få vara en varm famn att springa in i och ett knä att krypa upp i när världen behöver bli lite tryggare. Att inte jobba heltid utan i stället jobba deltid för att kunna vara hemma för att få möjlighet att umgås mer med barnen och lixom hinna med livet.

Jag har kämpat för de där drömmarna i så många år nu och energin har tagit slut så många gånger på vägen hit men nu, nu är jag precis där jag har velat vara så länge. Med två alldeles underbara barn som har börjat landa i livet med flytt ut på landet med ny skola, nytt dagis och nyfunna vänner. Vårt gamla torp börjar så smått att ta form så som vi vill ha det och det allra värsta renoveringskaoset har lagt sig. Livet är inte bara konstgjord andning längre utan lugnet och stabiliteten börjar att hitta sin plats igen både i vardagslunken och helgaktiviteterna. Jag hittar tiden att påta i jorden, spela teater och rastlösheten börjar att krypa under skinnet igen.

Just nu är jag bara så jävla lycklig över att livet gav mig möjligheten att få vara mamma, att få vägleda två envisa, underbara, energiska, snälla, godhjärtade och fantastiska små liv. Dessutom så hittade vi vårt lantliga ställe där vi har plats att leva. Jag behövde bara stanna upp och bli påmind om att livet faktiskt har lett mig precis dit jag vill vara. Nu börjar nya drömmar att ta form där inuti, sådana som handlar om annat mindre viktigt men som kan gödsla själen och kreativiteten lite. Och livet är minsann för kort för ouppfyllda drömmar, så är det bara.

Det är lixom bara att hoppa.

Nytt i min bokhylla – självhushållning på Djupadal och Bokashi kompostering

Det är inte mycket som får det att klia i fingrarna på mig som ett helt nytt oöppnat bokpaket. Jag vill bara slita upp det där bokpaketet och blotta dess innehåll. Jag verkligen älskar böcker, jag blir lugn i själen av att läsa och införskaffa mig ny kunskap. Hade jag haft ett onödigt stort hus så skulle mitt ego vilja fylla ett helt rum med böcker. Att titta på, varsamt vårda och känna visdomen, orden och poesin fylla rummets alla vrår. Nu har jag istället en liten bokhylla inköpt i Fjällbacka att fylla med små väl utvalda juveler. Förutom rent skönlitterära böcker så är min självklara fallenhet numera sådana böcker som handlar om självhushåll, odling, miljövänligt liv, ayurveda och ren mat. Jag strävar ständigt efter att leva ett så hållbart liv som möjligt genom att rannsaka mig själv och genom att skaffa mig ny kunskap.

DSC_0691 (Custom)

Ja, ni som har sett Mandelmanns gård vet ju varför jag har köpt mig den här bocken. Alltså jag älskade programmet. Eftersom vi inte har någon tv så tittar jag ju av förklarliga skäl väldigt sällan på något tvprogram alls men efter tips ifrån en rad olika håll så kunde jag inte låta bli att titta, falla dit och dras med. Underbara människor och en fantastisk livstil som jag verkligen inspireras utav. Boken bläddrade jag snabbt igenom redan första dagen och jag älskar sättet den är skriven på, med personlighet och glimten i ögat och jag har redan tagit till mig en del av tipsen och råden. Bland annat står en stor, svart spann full med nässlor och vatten ute i trädgården och väntar på att bli näringsrikt gödsel för mina plantor. Boken är både en personlig betraktelse och en faktaspäckad bok om hur man från djupaste vinter till skördetid, sköter en liten gård långt bortom storskaligheten. En 2000-talets bondepraktika för alla nya grönavågare. En bok att bli inspirerad utav, verkligen.

DSC_0699 (Custom)

Ska man nu som jag har tänkt, odla en del så kräver det ju bra jord och ska man nu dessutom leva ett liv där man önskar lämna lite mindre fotavtryck så vill det ju sig att man börjar kompostera allt det där hushållsavfallet. Jag har tänkt prova att dels göra helt vanliga komposter utomhus för att få fram bra och näringsrik odlingsjord med mängder av maskar i men jag tänkte även prova på att ha kompostering inomhus med hjälp av Bokashi metoden och dess olika mikroorganismer. Har någon av er provat? Jag har inte läst boken ännu och har ej heller kommit igång med inomhuskompostering men kan återkomma med en uppdatering och utvärdering längre fram om någon skulle vara intresserad?

DSC_0714 (Custom)

Kompostering känns ju egentligen förbaskat präktigt och tråkigt men vet ni vad som är ännu tråkigare, att betala hutlösa priser för bra odlingsjord och för sophämtning. Så det känns som ett naturligt steg i önskan om att leva ett mer miljövänligt och självhushållande liv.

Pesto av nässlor

Första Maj och äntligen är den här med besked, vårvärmen den efterlängtade och saknade. Den som väcker kropp, sinne och naturen till liv med en varm kram av mjukhet och kärlek. Jag donar runt i trädgården och har fyllt trädgårdslandet med fröer, närvaro och kärlek, jag har planterat om bebisplantor vars rötter söker mer utrymme och hela familjen fixar i vårt kära torp denna långa valborgshelg.

Allt det där som jag har pratat om i så många år med odlingar och mer tid i naturen börjar äntligen att falla in i mitt liv. Och jag känner hur välgörande det är för precis hela mig. I planerna framöver ligger en liten hönsgård, komposter där vårt trädgårds-och matavfall kan bli välgörande jord och mer tid för bättre mat och att ta tillvara på det som finns. Så precis det gjorde jag i dag när jag såg de där första späda nässlorna som börjar att komma upp lite varstans i trädgården. Jag plockade ett gäng späda toppskott, förvällde och mixade ihop med rapsolja (min pappas egentillverkade), rostade solroskärnor, parmesanost, vitlök och lite salt.

DSC_0667 (Custom)

Så vips var lunchen klirad bestående av ogräspesto med pasta, skivade körsbärstomater, rostade solroskärnor med citronzest och mängder med parmesanost. Till på köpet så blev det sjukt gott. Receptet hittar du här om du blev sugen på att ta till vara på lite av det där ogräset som växer helt gratis i trädgården och som är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket ju är lite extra bra för oss kvinnor.

DSC_0671 (Custom)