Monthly Archives: januari 2016

Havregröt med sting!

DSC_0082 copy (Custom)

Jag vaknar med lätt halsont och eftersom det är dagen innan den stora avresan till Sydafrika så använder jag alla knep jag bara har till att hålla den där förkylningen stången. Då är det verkligen perfekt att håva i mängder med honung och ingefära i maten. Honung som sedan urminnes tider har använts för sina läkande effekter och dagens forskning har nu hittat ämnen i honungen som är antibiotikaliknande men även ämnen som är bakteriedödande, dock ska honungen ätas som den är och inte värmas upp, för då förlorar man dess goda egenskaper. Ingefära är ju en superrot som är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och som dessutom är uppiggande och som enligt ayurvedan är den enda kryddan med hetta som alla kan äta utan att det påverkan ens dosha.

I dag gjorde jag alltså min traditionella ayurvediska havregrynsgröt till frukost. Jag gör den på havregrynsgröt och mandelmjölk, sedan blandar jag i solrosfrön, linfrön, torkade fikon, torkad aprikos, en matsked kokosolja, lite salt, kardemumma och sedan mängder med torkad ingefära och lite riven färsk sådan på toppen. Till det så har jag mandelmjölk och massor med honung. Ingefäran, stinget och hettan kan ni ju själva avgöra hur mycket ni vill ha utav, själv föredrar jag riktigt mycket sting i gröten förkylningstunga mornar som dessa, i vanliga fall kanske inte riktigt lika mycket.

 

DSC_0070 copy (Custom)

Nu ska jag ta tag i den där Sydafrikapackningen och ägna barnen all min tid i dag. För i tio dagar ska jag vara borta från dem och det känns så rackarns konstigt, ångest de lux i dag över det. Annars ska det bli fantastiskt underbart att åka på äventyr, bo i Krugerparken  och åka på safari precis varje dag.

Vi säger väl så, på återseende om drygt två veckor. Ha det så gott så länge!

Hållbart mode

DSC_0066 copy (Custom) (2)

Ett av mina årslöften på min Bucketlist och en verkligen strävan som jag har är att köpa mer hållbara kläder. Från att ha varit något av en shopoholic så har jag sedan något år tillbaka verkligen dragit ner på klädinköpen, dels för att ekonomin verkligen inte tillåter några utsvävningar längre men även för att jag har insett hur ohållbart det är att bara köpa hela tiden. Jag har verkligen överkonsumerat kläder utan att tänka efter före. Nu är jag ytterst noggrann när jag köper något nytt. Först och främst, behöver jag verkligen det här? Är plagget i fråga producerat av bra och mijövänliga material? Kommer plagget i fråga att hålla i många år framöver? Jag är nämligen så evinnerligt trött på skitplagg ifrån de stora kedjorna som är tillverkade av syntetmaterial som noppar sig bara man tittar på det. Nä, jag har helt ställt om mitt tänk och resonerar numera utefter hållbarhet, miljötänk och mitt faktiska behov.

Jag har lånat en lista från naturskyddsföreingen om hur en kan tänka för att bli mer klimatsmart i sin garderob.

Klimatsmart med second hand

Att köpa plagg som någon annan tröttnat på är så miljösmart att begagnade kläder numera kan märkas med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Hela 97 procent energi sparas jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Dessutom förbrukas inte en massa kemikalier och vatten. Byt eller skänk vidare kläder du inte använder.

Byt kläder med någon du känner

Ett klädbytarparty kanske skulle vara något eller varför inte byta kläder med vänner, syrran eller med din mamma. Smart, ekonomiskt och framförallt hållbart. Jag tror att vi alla har en massa oanvända plagg som bara hänger där i gardroben och väntar på att bli återupptäckta av någon annan.

Designa om dina plagg

Re-design är när man designar om gamla kläder och tyger till nya. Vore verkligen något att prova för mig och ett kull sätt att utmana sina kreativa gränser.

Fler material behövs

Som konsumenter kan vi kräva ekologisk bomull, men det räcker tyvärr inte. Vi måste helt enkelt använda mindre bomull och fler andra material, till exempel hampa som oftast odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Också lin och svensk ull är material som är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull.

Miljömärkt är bäst

Ekologisk bomull är bra, men miljömärkt är bäst. Då har nämligen miljökrav ställts hela vägen från råvaran, till exempel bomull, till färdigt plagg.

Slow Fashion – färre men bättre plagg

En inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Modet måste helt enkelt bli mer långsiktigt.

DSC_0044 (Custom)

Här i Halmstad så har vi en ekologisk butik som till min stora glädje även har ett bra utbud av kläder. Jag var inom där i förra veckan för att köpa en doppresent och lite födelsedagspresenter till barnen. De har nämligen även ett stort härligt utbud av ekologiska kläder till barn oxå. Butiken som heter Paletti kommer jag att skriva om mer i ett inlägg framöver, men de har även en webbutik för er som är nyfikna. Jag hittade i alla fall en superhärlig stor kofta på deras rea ifrån märket Braintree. Ett märke som jag har varit nyfiken på ett tag nu så därför var det extra kul att få se några av deras kläder live. Braintree använder sig av hampa, bambu, ull och ekologisk bomull i sina kläder. Ett skönt miljömedvetet företag med andra ord.

Koftan är jag sjukt nöjd med, förutom att vara varm och gosig så vågar jag tro att den kommer att hålla länge, länge.

Har ni själva några bra miljömedvetna klädföretag att tipsa om?

 

DSC_0049 (Custom)

Planetskötare & Johan Rockströms vinterprat

DSC_1037 (Custom)

Den sista veckan så har jag börjat att lyssna på radio i hörlurar medans jag nattar Lillebror, de där nattningarna kan nämligen ta en evighet och då är det skönt att lyssna på något intressant radioprogram samtidigt. De sista kvällarna så har jag lyssnat på 2015 års vinterprat. I kväll lyssnade jag för andra kvällen i rad på Johan Rockström, professorn i miljövetenskap som skrev sommaren mest klickade sommarprat. Han pratar om klimatmötet i Paris, om att Sverige borde bli världens första fossilfria land, om att vi alla borde ta vårt ansvar som planetskötare och om att ”Superåret 2015 har ritat om kartan”.

För mig var det, som intressanta radioprogram oftast är, en kick till att vilja mer. För visst katten vore det häftigt om Sverige faktiskt blev det första fossilfria landet i världen.

Hallå, här vill ju jag vara med och bidra tänkte jag, så jag lyssnade extra noga där på slutet när Rockström pratade på om vad alla jordens medborgare kan göra för att dra sitt strå till stacken. Så vad kan vi då göra enligt Rockström, jo vi kan bland annat: ”Använda oss av grön energi för el och uppvärmning, Köra mindre bil och åka mer kollektivt, Mat – konsumera  mindre nöt och gris, mer lokalproducerat och mer i säsong samt undvika soja och palmolja. Mindre prylar och mer cirkulär ekonomi, där vi inte äger grejer som vi slänger utan återanvänder, samt att se att allting hänger ihop, hälsa, stabiliteten i alla länder, flyktingar och fred o.s.v”

Så ja, precis allt det där tänker jag att jag ska försöka bli bättre på. Att leva mer hållbart och att göra veckomatsedel finns ju redan med på min Bucketlist över 2016. Det som jag skulle vilja lägga till är att köra mindre bil och istället bli bättre på att cykla och gå dit jag ska. För jag vill verkligen dra mitt strå till den berömda stacken och är det något som jag verkligen strävar efter 2016 så är det att leva mer hållbart.

För helt ärligt, vi har faktiskt inget annat val.

Så en anställning som planetskötare hos Moder Gaia är någonting vi alla borde ta.

Johans vinterprat hittar ni här. 

En händelserik helg

DSC_1115 (Custom)

Nämen oj vilka händelserika dagar det har varit sedan jag tittade in här senast. I Fredags jobbade jag hela dagen för att sedan framåt em hinna med en till fotografering av min kära gravida syster ute vid havet i solnedgång och vintersken, sedan i Lördags ägnade vi dagen åt ett dop för en av våra vänners son Olle. Sedan i Söndags så fyllde Guldklimpen hela sju år och det firade vi med ett kalas mitt på dagen för den närmsta familjen. Kalaset blev ett dubbelkalas eftersom vi passade på att fira Lillebror samtidigt då han fyller tre år i dag. Till på köpet så fick min kära syster en liten pojke på Lördagskvällen, så av fem kusiner så har plötsligt tre födelsedagar innan loppet av tre dagar.Crazy!

Så ja, himmel och pannkaka vilken händelserik helg det blev.

DSC_1132 (Custom)DSC_0029 (Custom)DSC_0026 (Custom)

I dag har vi firat Lillebror med att äta glass till frukost och semla till fika. Tyvärr har den stackaren lyckats bli sjuk på sin födelsedag, han hostar, har feber och låter som en kraxande fågel. Vi varvar vila med lek och lyssnar på Guldklimpen som spelar på sin sprillans nya elgitarr och som sedan sin födelsedag knappt har kunnat släppa den ifrån sig. Jag tror bestämt att vi har en ny liten musiker i familjen.

Och det är så galet att tänka att för bara två år sedan så kände jag inte ens dessa två filurer som sprider sådan livsglädje och som världen numera kretsar kring.

Livet alltså…

DSC_1086 (Custom)

När cirklar sluts

Ibland under livets gång så möter man människor som på ett eller annat sätt har satt djupa spår i ens själ. Spår som har orsakat sorg, lidande, ilska eller andra negativa känslor som sätter sig i form av energiblockeringar eller flisor i själen som inte vill läka. I veckan som gick så stötte jag på en sådan människa, en person som jag skulle vilja säga utövade maktmissbruk emot mig och min man när vi var som mest sårbara i vår adoptionsprocess (för er som läst min blogg länge så kanske ni kommer ihåg berättelsen om Bergatrollet). Trots att jag aktivt försöker jobba med mig själv och mitt inre dagligen så har jag inte kunnat göra mig av med alla de negativa energier som denna människan gav mig för några år sedan och jag har verkligen känt en sådan stark ilska gentemot henne, hennes person och hennes agerande gentemot oss.

Men så för några dagar sedan så gav livet mig möjlighet att skapa balans och att vända saker och ting till rätta igen. Jag tror ju på att saker som sker har en mening, hur överjävliga saker och ting än kan vara så tror jag att det sker för att föra oss människor vidare i vår utveckling. Så ser jag numera på vår barnlöshetsperiod och på den där olidliga resan mot att bli föräldrar genom adoption. En resa som hade många fler törnen än rosor men som tillslut ledde oss fram till en hel sagoskog.

I alla fall, den där människan hade jag alltså turen eller oturen att träffa nu i veckan och jag kunde på inget sätt undvika henne, även om flykt faktiskt var mitt första alternativ. Efter att ha samlat ihop all den energi jag faktiskt kunde uppbringa så gjorde jag såsom sig bör, jag vände andra kinden till. Jag vågade möta henne och jag orkade möte henne med respekt, med värdighet och med ett leende på mina läppar. Jag orkade berätta för henne precis hur mycket jag älskar mina barn och hur bra hela resan har gått. Jag sa inte rent ut hur fel hon hade när hon försökte neka oss att adoptera vår dotter men om hon har känsla för undertexter så tror jag att hon förstår ändå.

Efteråt så kändes det som en sådan triumf, att jag faktiskt orkade och hade modet att möta henne och att göra det på ett värdigt sätt, på ett sådant sätt som alla människor bör bli bemötta men som hon aldrig bemödade sig att möta oss. Med värdighet och med respekt för människors förmåga att fatta egna välgrundade beslut baserade på en egen stark intuition och på en förmåga att se möjligheter där andra ser hinder .

Äntligen så är en av livets tyngre cirklar slutna och jag kan vandra vidare med ett lättare hjärta, med en själ under läkning och med en vetskap om att universum ger en möjligheter att sluta de där cirklarna som slukar energi, det gäller bara att ha modet och styrkan att se det.

Klassisk Dal eller indisk linsgryta

DSC_0943 copy (Custom)

I smällkalla Januari så tycker jag att en klassisk dal passar alldeles ypperligt med sin mjuka hetta och värme. Jag har ett David Batra recept som grund (från kokboken David Batras inte så tråkiga indiska mat) som jag sedan brukar modifiera efter skafferiet, tycke och smak. Linser tycker jag är underskattad mat som förutom att vara väldigt goda och användbara dessutom är en klimatsmart proteinkälla som till på köpet råkar vara ekonomisk. Till min stora glädje älskar även barnen Dal och andra former av linsgrytor så det är lixom bara till att ösa på.

Dagens Dal gjorde jag såsom följer:

Jag hackade en halv gul lök, en vitlöksklyfta och en rejäl bit ingefära, Dessa fräste jag sedan tillsammans med 1 tsk gurkmeja, 2,5 tsk Garam Masala i en rejäl klick ghee. Sedan tillsatte jag några hackade tomater, 2 förpackningar kokta linser (380 g *2) och 4 dl vatten. Kokade upp i 15 minuter. Sedan kryddade jag med örtsalt, en näve persilja (istället för koriander som jag verkligen inte gillar) och en näve russin.

Servera med vildris, citronklyftor och en klick turkisk yoghurt. Tänd sedan ett gäng stearinljus och häll upp ett glas rött om du är böjd åt det hållet, annars funkar ett glas rumsvarmt vatten med citron och ingefära i precis lika bra.

Värmer en kylslagen januarikropp alldeles sådär perfekt.

DSC_0947 copy (Custom)

En Onsdagsförmiddag


DSC_0930 (Custom)DSC_0915 (Custom)

I dag passade jag på att träffa en av mina teatersystrar på förmiddagen mellan förskolelämning och hämtning. När vi ses på förmiddagarna såhär så brukar vi ta långpromenader med vovvar och barnvagnar och får på så sätt både motion, umgänge och hundrastning samtidigt. Passar otroligt bra för småbarnsmammor som oss där det annars kan vara svårt att få in livets alla beståndsdelar på ett bra sätt.

Sedan var det ofantligt gott att komma in i värmen igen och sätta i sig lite varm choklad, skorpor och frukt. Onsdagarna är ju en av två dagar i veckan när jag är föräldraledig med Lillebror och då är det så otroligt härligt att kunna planera in lite socialt umgänge och långa promenader.

Vänner och frisk luft är verkligen som balsam för själen.

Åter i rutinerna

DSC_0892 (Custom)

Första Måndagsmorgonen i rutinernas tecken på den här sidan nyår och jag är helt dimmig i huvudet av trötthet. Jag började iof jobba förra veckan men för barnen och mannen är det här den första dagen på typ tre veckor med ringklocka och ögongrus. Att jag är yr i mössan av trötthet beror på att en viss snart treåring sedan nyår har fått för sig att ligga vaken sisådär tre timmar varje natt. Han är förvisso otroligt lugn och glad men han är ändå vaken, han ligger där och småsparkar mig i ryggen och pillar mig i håret. Den där fotmassagen i ryggen gör att även jag ligger klarvaken, det hade väl varit okej om jag inte hade suttit uppe och redigerat bilder långt in på natten. Så nu sitter jag här med tre timmars sömn i kroppen och funderar på om inte jag bara ska städa julen ur det här huset så att jag får något vettigt gjort i dag, något som inte kräver en större tankekraft av mig.

Annars har jag en hel del saker på hög att ta itu med, som att planera det där sista för min och pappas Afrikaresa som infaller om bara två veckor. Helt galet! Är det någon av er som har varit på safari i Sydafrika och som har några tips att ge. Som vad man absolut behöver packa med sig när man ska bo tio dagar på en camp mitt ute i Krugerparken?

Nej här gäller det minsann att inte sitta stilla längre än vad nöden kräver, för då tror jag minsann att någon kastar sömngrus i ögonen på mig.

 

Att fotografera en gravidmage

DSC_0750 (Custom) DSC_0758 (Custom)

Min lillasyster och hennes flickvän väntar sitt första barn inom de allra närmsta veckorna och för några dagar sedan fick jag frågan ifrån dem om jag ville föreviga den där fina magen som döljer en liten kusin till mina barn och min lillasysters allra första.

Självklart att jag ville.

När det kommer till att fotografera stora händelser och viktiga ögonblick för andra människor så får jag alltid hjärtat i halsgropen, för det är en så stor uppgift och jag vill lixom få ut det mest magiska ur ögonblicket. Det är det där dåliga självförtroendet som spökar men jag har gett mig katten på att bli en bättre fotograf det här året och till på köpet modigare så då är det bara till att köra. Väl där så tyckte jag att det var helt fantastiskt kul att få föreviga denna fina mage och vackra syster med sitt graviditetsskimmer gjorde uppgiften enkel.

Tänk va, för några år sedan kunde jag inte ens se en gravid kvinna utan att vilja gå och gömma mig i någon skrubb någonstans. Nu gläds jag så åt den där lilla människan som växer sig stark inuti min syster och är så glad över att hon får vara med om den där magiska resan. Oavsett på vilken väg våra barn vandrar till oss, så är de ett mirakel utan dess like.

Älskade ungar
DSC_0809 (Custom)DSC_0832 (Custom) DSC_0862 (Custom)

Som i en snökula

DSC_0703 (2) (Custom)

Så äntligen fick även vi i västkuststaden lite snö, ett mjukt pudrigt snöfall som har hållit i sig nästan hela dagen och som framåt kvällen täckte marken med vit beklädnad. Så efter indisk hämtmat och den obligatoriska Fredagsdansen så drog vi alla på oss vinterkängorna, tog fram pulkorna och pulsade glatt ner till den lilla pulkabacken på lekplatsen nedanför oss. Och jösses så magiskt det är att dra skrattande barn i pulkor efter sig, när mörkret har lagt sig och det faller ett mjukt pudrigt snöfall som bäddar in världen i tystnad och krispighet. Precis som att befinna sig i en nyskakad snökula och dess perfekta värld.

Morgondagen paxar jag för utomhusaktiviteter, varm choklad och nybakad kladdkaka. Vad ska ni själva hitta på?

 

 

Min bucketlist – 2016

DSC_0629 (Custom)

Inspirerad av Dorro så tänkte jag sammanfatta mina mål för det nya året i en bucketlist för 2016 och så tänkte jag uppdatera här på bloggen allteftersom året flyter på.

Börja Yoga

Ett av mina absolut viktigaste mål under året är att komma igång med regelbunden träning och jag tänkte att Yogan skulle vara först ut där. Jag har testat yoga ett par gånger tidigare och jag vet hur välgörande och stärkande det är för mig kropp. Så detta hoppas jag vara igång med innan Januari har nått sitt slut.

Vara ute mer i naturen

Som ni säkert redan vet så älskar jag ju skogspromenader, både för mig själv och med familjen. De sista månaderna har dock dock varit betydligt skralare med naturtid än vad det har varit tidigare men nu ska jag verkligen ta mig själv i kragen och dra ut mig själv på en daglig promenad. För den friska luften, det jordade lugnet och springet i benen för hela familjen.

Lära mig mer om fotografering

Men alltså jag älskar ju att fotografera men jag är SÅ lat när det gäller att lära mig kameran finesser, jag gör allt redigeringsjobb i photoshop istället för att lära mig själva grunderna i kameran. 2016 har jag tänkt ska bli året då jag går en fotokurs och läser på mer om den tekniska biten.

Ta skrivuppdrag

Det var så ROLIGT och givande att skriva för Parenteser och jag hoppas på att hitta något annat liknande samarbete under året som går.

Ge mig själv egentid

Detta hamnar egentligen på plats nummer två över mål som är viktiga att uppnå. Att hitta mer tid för mig själv, för att hitta mig själv igen, få tid att reflektera och andas, det är något som jag måste göra 2016.

Göra veckomatsedel

Under två stackars veckor 2016 så planerade jag och min man veckomatsedlar och det var SÅ himla bra. Rent ekonomiskt var det ett lyckokast och så även tidsmässigt, hälsomässigt och hållbarhetsmässigt. All mat inhandlades på Söndagen och så tjoff fanns allt hemma i kylskåpet planerat efter en bra balans för alla i familjen. Alltså livet blev så mycket enklare.

Leva mer hållbart

Ja, detta är ju en superviktig punkt och något som jag verkligen försöker att sträva efter i allt jag gör. Numera försöker jag även tänka miljömedvetet när jag köper kläder till mig själv men detta är något som jag önskar bli så mycket bättre på. Så mer sådant i livet och på bloggen.

Utveckla min andliga sida

Så länge jag kan minnas så har jag varit andligt intresserad och under åren som har gått så har jag gått kurser i andlig utveckling och lärt mig läsa tarotkort. Denna sida vill jag fortsätta att utveckla och undersöka under året som kommer. Kanske en kurs i healing eller meditation, vi får se.

Och så ska jag försöka skratta lite mer det här året, vara mindre allvarlig, leka mer, dansa mer och sprida ringar på vattnet av positiv energi.

Jag känner mig verkligen taggad, hur är det med er?

Man ska leva så att man blir vän med döden

Jag läste det någonstans för ett halvår sedan eller så,ett citat ifrån Astrid Lindgren där hon skall ha sagt att man ska leva så att man blir vän med döden.

Jag har tänkt så mycket på det sedan dess, dessa åtta ord som bildar en så stark och tung mening. Lev så att du blir vän med döden. Så plötsligt insåg jag hur rätt hon hade denna kloka kvinna, att det är precis det vi alla borde göra. För att om vi ska bli vänner med döden så måste det ju handla om att vi ska leva utan att ångra det liv vi har, de dagar som passerar och de minuter som är nuet. Att vi ska fylla varje dag med mening, göra så gott vi kan, hjälpa varandra och göra allt det där som vi önskar göra. Använda vårt liv till det vi är skapta för, att göra gott och ta hand om varandra. Våga kliva utanför vår comfortzon, sträcka ut en hjälpande hand lite oftare, skratta högre och dansa snabbare. Le åt främlingen på tåget, sätta sig ner jämte tiggaren och bli vän med en nyanländ. Att göra slag i alla de där sakerna som vi önskade att livet bestod utav.

Jag satt och pratade med en gammal man i går, en man märkt av tidens tand med fåror i ansiktet och en kropp som inte riktigt gjorde allt det han bad den om. Vi pratade om min och min pappas resa till Afrika om ett par veckor och han sa till mig att vännen res, res så länge din kropp orkar för snart kan det vara för sent och då kommer du att ångra dig.

Precis så tänker jag att det är, att jag inte vill sitta där på ålderns höst och ångra mig. För jag tror inte man ångrar det man har gjort, utan bara det man inte har gjort. För mig betyder det att bli lite modigare, våga mer, leva färgstarkare, kramas oftare, visa mer uppskattning och ge mer beröm. För vad katten gör det om hundra år om jag faller, snavar eller går lite vilse på vägen, jag har i alla fall vågat och det kan man minsann aldrig ångra. Friskt vågat hälften vunnit, visst är det så?

Man ska leva så att man blir vän med döden, det tål att tänkas på lite oftare. Det var i alla fall min tolkning av orden, vad säger de dig?

Vintrig kålsallad

DSC_0607 (Custom)DSC_0596 (Custom)

Alltsedan rawfoodkursen som jag gick för någon månad sedan så har jag helt tänkt om när det gäller vilka salladsingredienser jag använder. Innan har basen alltid varit någon form av grönsallad men nu den sista månaden så har jag nästan helt gått över till att använda kål. Av flera olika anledningar. Dels så kom jag ju på att det faktiskt var fasligt gott och går att variera i alla oändlighet men sedan är det ju oxå så mycket mer klimatsmart och dessutom bra för ekonomin. Rödkål, vitkål, grönkål, spetskål och alla de där andra kålsorterna går ju fortfarande att köpa svenskt under hela vinterhalvåret.

Just denna kålsallad som jag gjorde i dag bestod av skivad rödkål, hackade blomkålsbuketter, röd paprika, örtsalt, olivolja och lite solroskärnor på toppen. Denna salladsbas använde jag även till en sallad på julafton men adderade då apelsinklyftor och en pestodressing. Annat kul att tjoffa i är broccoli, grönkål, persilja, klementin och äpple.

Jag har redan börjar finurla på vad jag ska odla under våren/sommaren och högt upp på önskelistan står just kål i alla dess sorter och utföranden.

DSC_0608 (Custom)

Minusgrader, underställ & långfrukost

DSC_0592 (Custom)

I natt har jag sovit i underställ och med dubbla täcken, tio minus här i västkuststaden och jag fryser nästan skinkorna av mig. Sedan läser jag uppdateringar från andra som bor i Sveriges nordligaste delar och förstår att termometern där har visat närmre 35 minus. Jag är lite av en frusen vatatyp och den där vinande västkustvinden tillsammans med minusgrader gör att vi nu har tagit in kupévärmaren som står och puttrar ut lite mer värme nere i vårt kalla vardagsrum. Jag saknar nyårsstugans kaminer och önskar att vi hade en kakelugn eller kamin här i huset som kunde förse oss med sprakande vedvärme dagar som dessa. Som substitut så tänder jag hemmets alla värmeljus och vi äter långfrukost med kokt ägg och fröbröd. Hur har ni det själva där ute i Sveriges alla delar? Kallt som i Rysslands inland och med mängder av snö? Själv föredrar jag kylan alla dagar framför regn och slask, snart så ska vi snöra på oss vinterkängorna och bege oss ut på långpromenad i den frostbitna skogen. Nu är det bara snön som saknas för att den där riktigt härliga vinterkänslan ska infinna sig.

Snö, pulka och småbarn, det är minsann inte mycket som slår det en januaridag. Så snälla Kung Bore kan du komplettera nordanvinden och kylan med lite snö även för oss västkustfolk?

 

Bloggtankar inför 2016

De allra första dagarna på den här sidan nyår har känt så himla bra, jag känner mig pigg och full av energi. Det känns superkul att vara igång med bloggen igen och jag har en hel hög med blogginlägg på lut. Jag är SÅ glad för att ni faktiskt är en liten tapper skara som fortfarande hänger kvar här, trots periodvis skralt bloggande och t.o.m en liten nedläggning av bloggen. Tack för att ni finns kvar, jag uppskattar era kommentarer så otroligt mycket.

Nu när bloggen är omstartad så tänkte jag passa på att fråga er om vilka slags inlägg som ni uppskattar mest och som är era favoriter. Vad önskar ni läsa mer av?

Jag har dessutom lovat mig själv att bli lite modigare när det gäller mina inlägg, att jag faktiskt ska ta upp mer personliga åsikter och skriva utan filter. Det jag själv dras till i andra bloggar är nämligen starka åsikter och inlägg med tyngd, sådana som får en att tänka till, tänka om och reflektera. Gärna blandat med vackra fotografier och lite annat lullull, så att det blir en bra balans mellan tungt och fjäderlätt.

Och så måste jag ju fråga er, vilka andra bloggar tillhör era favoriter. Just nu läser jag bara en handfull bloggar dagligen & tittar in hos några andra ett par gånger i veckan (ni hittar dem i min blogglista till höger) men jag skulle så gärna vilja hitta några till. Så, har ni favoriter därute som ni vill dela med er av?

Brocollipaj med rostade pumpakärnor & quinoaskal

DSC_0466 (Custom)DSC_0493 (Custom)

Vi hade babyshower för min lillasyster i dag och med mig som bidrag till dagen så hade jag två pajer. Min bästa Alice tål inte gluten och för hennes skull så gjorde jag en favorit i repris med inspiration från boken Maten är min medicin. Pajbotten är gjord på Quinoa istället för vetemjöl och den är verkligen fantastiskt god och ett väldigt bra alternativ till den vanliga pajen. Här kommer receptet.

Pajbotten
Ta 2 dl Quinoa och koka enligt anvisningarna på paketet, låt svalna. Blanda sedan i ett ägg och smaka av med örtsalt. Tryck ut i formen och grädda i åtta minuter på 200 grader.

Pajfyllning
Som fyllning la jag i små förkokta brocollibuketter och torrostade pumpakärnor. Sedan blandade jag två ägg, två dl oatly imat, två dl västerbottenost, örtsalt och svartpeppar. In i ugnen i 30 minuter. Servers tillsammans med en härlig grönsallad.

Ät och njut!

DSC_0469 (Custom)

En produkt av vår samtid

Jag tänker så ofta på att vi alla är en produkt av vår samtid och hur vi är beroende på var på vår runda jord som livets lotteri har placerat oss. Ta till exempel det här med dagis och förskola, hur länge har det egentligen funnits i vår värld och i hur många andra delar av världen fungerar det så som det gör här hos oss? I dagens Sverige är det ju norm att ha sina barn på förskola medan båda föräldrarna jobbar, om inte heltid, så i varje fall 80%. Barnen anses bli sociala varelser av att befinna sig på dagis/förskola fem dagar i veckan och att inte ha sitt barn alls på förskola/dagis anses nästan vara tabu. Detta har jag verkligen fått uppleva eftersom jag har varit hemma med en fem/sexåring och att barnen i den åldern anses behöva gå på dagis för att ”anpassa sig” och för att lära sig de ”sociala koderna”.

Men jag tror faktiskt inte på det.

Jag tror att barn generellt behöver sina föräldrar mer än att uppfostras av vuxna de inte känner. Jag tror att barn behöver en stam med människor i olika åldrar som står barnet nära. Själv har jag vuxit upp på gård med båda föräldrarna hemma, utan dagis och fritids och det har tamejkatten blivit folk av mig oxå. Dörren till vårt hem stod alltid öppen och alltid satt det någon släkting eller granne med vid frukostbordet när dagen grydde. Jamen ni vet som det gör i de allra flesta andra kulturer och bondesamhällen runt om i vår vida värld. Där släkten är en stam, där man tar hand om varandra och nöter varandras hårda kanter tills de blir runda. Där det är många vuxna på varje barn istället för tvärtom.

Nu menar absolut inte jag att vi bör gå tillbaka till bondesamhället igen eller avskaffa dagis/förskola men ibland skulle jag önska att vi ifrågasatte vår samtid lite mer istället för att bara blint springa på med skygglapparna uppfällda. Såg världen med nya ögon istället för att hela tiden längta efter nya vidder. Varför lever vi som vi gör? Hur hamnade vi här? Hur kommer framtidens människor se på vår tid? Hur gör man i andra länder?

Jag kan säga att jag verkligen är tacksam över att ha adopterat två barn, varav ett lite äldre, för det sätter mig verkligen i situationer precis hela tiden som gör att jag måste ifrågasätta vårt samhälle, mig själv och mitt sätt att leva. För att vi sticker ut ur mängden och är annorlunda. Som när det på lekplatser frågades med höjda ögonbryn Varför mitt barn inte går på dagis, som om det vore en hädelse. Det var då, precis då som jag verkligen insåg hur otroligt likriktade vi människor är och hur lite som krävs för att man ska hamna utanför normen.

Som sagt vi är alla en produkt av vår samtid, och det kanske tål att reflekteras över lite oftare.

Det ska tilläggas att detta inte alls är någon kritik emot alla som har sina barn på dagis, det är ju så vårt samhälle ser ut i dag. Det är det som är normen. Jag kommer oxå att sätta mina barn på dagis ( eller heter det förskola) till hösten när jag och min man börjar att jobba 75% var. Det jag har funderat så länge över det är att det upplevs så avvikande att göra tvärtom, att inte ha sina barn på dagis. För det verkar trigga andra föräldrar så otroligt mycket och varför är det så? 

Nyårsafton

Ja, vi fick en alldeles underbar nyårsafton på den där gamla gården mitt ute i skogen. Våra vänner dök upp vid tolvsnåret och hade med sig korv, bröd och grillkol, så vi startade helt enkelt upp med det, utomhusgrill och korvätning.

Efter lunchen så undersökte vi ladorna, uthusen och omgivningen. I den största ladan hittade vi en helt underbar loge med stolar, bord och ljushållare som hängde fritt ifrån taket. Så ja, vi blir ju bara tvungna att hyra den där gården igen framåt sommaren för att bjuda in lite vänner för fest på logen. Efter att vår nyfikenhet var stillad för en stund så tog vi en skogspromenad på säkert 1,5 timme där vi hittade både älgtorn, ingången i ett berg som säkerligen tillhörde traktens troll, vi lekte kurragömma och hittade på slutet av vår väg en stor sjö med vackra vyer.

DSC_0247 (Custom)DSC_0249 (Custom)DSC_0289 (Custom)

Väl i stugan så började vi förbereda för kvällens mat som bestod av krustader i alla dess former och smaker, boeuf bourguignon med potatismos och smörstekt brysselkål samt vanilj pannacotta. Innan kvällsmaten så svidade vi om till lite glittriga nyårskläder för alla utom Lillebror som fick på sig en pyjamas istället.

DSC_0316 (Custom)DSC_0408 (Custom)Untitled-2 copyDSC_0353 (Custom)

Det blev en alldeles lagom stillsam nyårsafton med god mat, trevliga samtal och framförallt lugn och ro. Smällarna hörde vi bara dovt på avstånd och Whilma hon reagerade inte ens utan trynade i soffan bland filtarna istället. Så himla skönt och första året även hon har haft en bra nyårsafton.

Alltså jag säger bara det, den där gamla gården, där kommer vi att fira fler nyårsaftnar framöver. För stillheten, lugnet och mysfaktorn och för allas rätt att få en trevlig kväll, inklusive de fyrbentas.