Monthly Archives: december 2015

En nyårsaftonsmorgon

DSC_0193 (Custom) DSC_0196 (Custom)

Nyårsaftonsmorgon och jag vaknar vid åtta-tiden och tassar upp innan resten av familjen vaknar (alltså vi har blivit sådana sjusovare under jullovsledigheten), sätter på kaffe och tar ut Whilma. Efter eldar jag i kaminen och sätter mig med en rykande kopp varmt kaffe i fåtöljen jämte och tänker att vi verkligen är på rätt ställe denna nyårsafton. Eldens sprakande och vindens vinande utanför husknuten gör mig lugn ända in i själen. Ett rackarns bra avslut på det nya året tror jag bestämt och tänker att 2016 kommer att bli mer så, med lugn och ro i själen.

Ett riktigt Gott slut och ett Gott Nytt år till er alla där ute och tack för att ni återigen följer mig här, det känns otroligt spännande med ett nytt bloggår att se fram emot.

En årslista 2015 – 2016

Inne hos Sandra läste jag ett så fint inlägg med en sammanfattning av året som har gått, så jag tänkte bjuda er på något liknande.

Vilka länder besökte du?

2015 var ju året då vi fick en älskad lillebror i familjen och efter hemkomsten med honom så har vi i stort sett bara varit hemma. På vår hämtresa ner till honom så körde vi ju igenom Danmark och Tyskland för att tillslut komma ner till barnens hemland Tjeckien. Så det var de länderna som jag besökte på en av de två största resorna i mitt liv.

DSC_0791 (Custom)

Är det något du saknade 2015 som du vill ha 2016?

Jag har saknat lugn, harmoni och struktur. Det har varit extremt omvälvande år där vi alla i familjen har försökt att hitta varandra och tona in i varandras personligheter och hitta en bra balans tillsammans.

Sedan har jag verkligen saknat att träna, 2015 går nog till historien som det år då jag tränade som allra minst. All tid och energi har jag lagt på barnen och på familjen, för att hitta fram till fungerande rutiner, trygghet och familjekänsla och då är det träningen och den där omtalade egentiden som har fått stå tillbaka. Så det är verkligen något jag kommer sträva efter 2016, att hitta tid från långa promenader, yoga och de där corepassen som min arma rygg så väl behöver.

DSC_0088 (Custom)

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid minnas?

Den 11 mars, dagen då vi fick träffa lillebror för allra första gången.

DSC_0564 (Custom)

Vad var din största karriärsmässiga framgång?

Oj, Jösses, på den fronten är det verkligen sjukt skralt. Jag har ju mestadels varit föräldraledig och när jag väl kom tillbaka till mitt sjuksköterskejobb så handlade det mest om att hitta tillbaka till alla nya rutiner som hade hunnit införas under tiden jag var iväg. Men jag är väldigt stolt över att ha haft två stycken fina samarbeten här på bloggen, ett där jag har skrivit för tidningen Parenteser och ett där jag har anordnat tävlingar tillsammans med det härligt miljömedvetna företaget Lovelly, otroligt roliga samarbeten för mig och bloggen båda två. Så självklart hoppas jag på mer sådant framöver.

DSC_0599 (Custom)

Vad spenderade du mest pengar på?

Utan tvekan mat. 2015 blev jag väldigt medveten om vikten att äta bra och näringsrik mat, jag har lagat en hel del rawfood, de gånger jag äter kött så är det kött inhandlat på någon av Halmstad delikatessbutiker (eller vilt ifrån jägarsläkten) och vi handlar nästan uteslutande ekologisk mat. Finns ju inget viktigare att lägga pengarna på än just det, enligt mig i alla fall.

DSC_0092 copy (Custom)

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med andra år?

Precis innan sommaren var jag helt utmattad av livets alla utmaningar och under någon månads tid så låg jag nästan bara hemma i min säng och grät. Jag var helt totalt utmattad och visste lixom inte riktigt hur jag skulle ta mig upp ur det där avgrundsdjupa hålet. Men huxflux så vände det bara och nu är livet mer nyanserat igen. Tack och lov.

DSC_0773 (Custom)

Vad önskar du att du gjort mer?

Skrattat, dansat och gått långa promenader i naturen.

Blev du kär i år?

Jag blev handlöst förälskad i min lilla son.

Den bästa tv-serien?

Oj, det måste vara Orange is the new black, som jag plöjde på bara några veckor. Helt sjuk men fantastisk bra serie.

Bästa böckerna du läste i år?

Jag har tamejtusan inte hunnit läsa en endaste bok. Jo skulle isf vara Janesh vaidya böcker som jag verkligen kan rekommendera till alla och anvar som är intresserade av ayur veda. .

DSC_0490 (Custom)

Den maträtt du åt oftast 2015?

Grön ärtsoppa kanske eller någon form av pastarätt som är sonens favorit och som vi nästan har ätit till leda där hemma.

DSC_0206 (Custom)

Något du önskade dig och fick?

En son och en komplett familj.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015?

Hade i vanlig ordning ett kalas ute på vår altan med den närmsta familjen inbjuden.

Högsta önskan just nu?

Att de saker som jag önskar för mitt liv ska falla på plats. Ett hus på landet, mera struktur, harmoniska barn och en piggare kropp.

 

DSC_0293 (Custom)

Vad fick dig att må bra?

Min familj och mina vänner.

Vem saknade du?

Min svärfar som hastigt lämnade jordelivet i slutet av 2015, sjukt jobbigt, sorgligt och utan förvarning så kom det som en chock för hela familjen.

Vad är du mest stolt över?

Mina två helt underbara barn som på ett fantastiskt sätt har tagit sig ann ett nytt språk, en ny familj, ett nytt land och ett helt nytt liv. De är modiga, starka, finurliga och alldeles underbara.

På plats i nyårsstugan

 

DSC_0129 (Custom)DSC_0110 (Custom)DSC_0141 (Custom)

Då var vi på plats i den där stugan som vi har hyrt mitt ute i ingenstans för att kunna fira en lugn nyårsafton utan en massa smällare som skrämmer slag på vår Jack Russel tik Whilma. När vi kom hit i dag vid halvtvåtiden med bilen fullpackad av nyårsmat, sängkläder, filtar och sterarinljus så insåg vi att det var en gammal, gammal gård som vi hyrt snarare än en stugan. Och den är SÅ mysig. Litet gammalt kök med precis allt vi behöver, tre sovrum (vi får ju gäster i morgon) ett stort vardagsrum med kamin, genomgångsrum med kamin och en övervåning med två sovrum och en massa gammla leksaker som barnen fullkomligt älskar. Sedan har huset en tillhörande loge, vedbod, utedass, snieckerbo och stora oändliga hagar runt omkring.

Och jösses vad jag älskar det.

Från att ha haft dagar fullspäckade med umgånge den sista veckan så känns det som en lisa för själen att komma hit ut till lugnet, tystheten och sprakande vedspisar. Jamen precis det där som jag alltid längtar efter, nu är vi här och å vad jag är glad för det. I morgon kommer ett kompispar till oss hit för att fira in det nya året med oss. och vi tänkte inviga dagen tillsammans med dem med att grilla korv utomhus vid tolvtiden för att sedan upptäcka omgivningen lite grann. Vad ska ni själva göra?

Hörs vi inte innan dess så ett riktigt Gott  Nytt år till er alla!

DSC_0127 (Custom)

DSC_0114 (Custom)DSC_0112 (Custom)DSC_0115 (Custom)

Mellandagar och nästansnö

DSC_1085 (Custom)

I natt snöade det så mycket snö att världen var alldeles vit utanför fönstret när jag vaknade i morse, tyvärr övergick det där mjuka snöfallet till ett smattrande regn innan vi ens hade kommit upp ur sängen och bara sådär så blev vi snuvade på den där önskan om en vinterdag med pulkaåkning som snabbt växte sig stark i barnens hjärtan. Å vad det hade passat fint med en utomhusdag i vinterskrud i dag med pulkaåkning, varmchoklad och yllesockar i vinterkängor. Istället sitter vi inomhus och myser med film, legobygge och långfrukost. Vilket ju blir precis likabra, för vi har mängder med tillsammanstid och det är ju det viktigaste av allt, aktiviteterna är av underordnad betydelse.

Jag är ledig fram till den 4:e och mannen han är ledig ytterligare en vecka till efter det, vilket känns helt makalöst skönt och bra för både oss och barnen. Till nyår har vi hyrt en stuga mitt ute i ingenstans där vi tänkte husera i tre dagar med skogspromenader, upptäcktsfärder, kamineldning (torpet har två kaminer, lycka) och brädspel. PÅ nyårsafton kommer två fina vänner till oss dit och ska fira in det nya året med oss. Och det är precis så jag vill att det ska vara på nyårsafton, att insupa lugnet på landet UTAN raketer som skrämmer slag på vovve och barn utan istället med sprakande eld, långa middagar och med en oändlig natur utanför dörren. Ja vid det här laget så har ni väl förstått min oändliga längtan efter naturens lugn och min förståelse för att det är just det som barnen behöver för att jordas.

Så det ser jag verkligen fram emot, nyårsfirande i ett gammalt torp mitt ute i ingenstans.

Hur ska ni andra fira in det nya året?

Julfirande

DSC_1181 (Custom)

Hur har ni det i julfirandet? Vi har haft två dagar fulla med äta, mysa, leka, umgås och allt det där andra som hör julen till. Julaftonsmorgon startade vi med att tillsammans med barnen häpnas av att jultomten hade varit här på självaste natten till julafton och lagt några väl utvalda klappar under granen. Lillebror fick ett Brio-tåg som var SÅ uppskattat och Guldklimpen fick ett stort paket med Lego som jag och hon genaste satte igång att bygga ihop med hjälp av instruktionshäftet. Så under tiden som gröten kokade på spisen så lekte vi loss och barnen hade tomtens kvarglömda tomteluvor på sig och sådär fortsatte det hela förmiddagen, med julklappslekar och grötätande. Sedan vid tretiden packade vi ihop oss för att tillsammans med barnens farmor bege oss ut till mina föräldrars gård för att äta julbord och träffa jultomten på riktigt. Jag hittade en röd julklänningssak i gardrobens som jag säkert köpte för sju år sedan och som alltid är lika perfekt att ta fram runt jul. Jag packade en korg med mat att ta med till julbordet med hemlagad rödbetssallad, råkostsallad med pestodressing, hemgjord snaps, julkorvar, mandelpepparkakor, ett Karmaljus och lite annat smått och gott.

 

DSC_1205 (Custom)

Sedan fortsatte vi julfirandet i traditionsenligt stuk och båda barnen tyckte att jultomten var SÅ spännande och gav kramar, satt i knäet och tackade så artigt för sig.

I dag ska vi åka ner till mannens släktingar i Trelleborg för att fortsätta julfirandet i samma anda. Jag ville bara titta in och önska er alla en god fortsättning och så hörs vi snart igen.

En dag av förberedelser

DSC_1070 (Custom)

Vi har lite sjukstuga här hemma, så jag och en snörvlande Lillebror masar oss upp ur sängen vid sjutiden och fixar frukost till övriga familjen. Denna dagen före julafton ska jag fixa det där allra sista som jag har lovat kära mor att ta med mig till julbordet i morgon. Jag tänkte svänga ihop en egen rödbetssallad med lite smak av chevré, en råkostsallad med pestodressing, stoppa in ett gäng mandelpepparkakor i ugnen och i går så inhandlade vi ett gäng korvar på en gårdsbutik utanför stan. I alla gömslen och vrår gömmer sig oinslagna julklappar som väntar på att få papper om sig. I år har jag verkligen försökt att köpa hållbara julklappar. Barnen får träleksaker, böcker och lite kläder. Sedan har jag gjort några julklappar att ge bort oxå, men vad kan jag ju av förklarliga skäl inte riktigt skriva här ännu eftersom de klapparna är riktade till den vuxna, läskunniga delen av familjen.

Sedan tycker jag att det är så mysigt att byta sängkläder dagen innan julafton, så att alla familjemedlemmar kan krypa ner mellan nytvättsdoft i kväll och sova riktigt gott i väntan på den magiska dagen. För julen handlar ju framförallt om just det där, att ta hand om varandra, mysa, tillbringa tid tillsammans och visa varandra uppskattning genom små gester. Jag försöker verkligen att få bort den där största uppmärksamheten runt julklapparna och konsumtion utan istället låta det handla om tillsammanstid, kärlek och gemenskap. Att bjuda in tonåringar till pepparkaksbak tillsammans med våra barn, njuta ett glas rödvin tillsammans med en nära vän, läsa sagor med barnen, gå långa skogspromenader med så många familjemedlemmar som möjligt på julaftonskvällen, äta långa middagar tillsammans, spela sällskapsspel, kittla varandra under fötterna, sjunga julsånger till gittarspel och allt det där andra som handlar om att bara landa i varandras gemenskap och vara tacksam över att just de där människorna som finns i mitt liv gör just det. För de finns där av en anledning, vi finns här för att lära av varandra, ta hand om varandra och växa i varandras med och motgångar.

Kära ni, jag hoppas att ni precis som jag har börjat landa i julhelgens magi och tar tillvara på all dess positiva energi och gemenskap.

 

Mjuk pepparkaka med frosting – rawstyle

DSC_1101 copy (Custom)DSC_1086 copy (Custom)

Jag och en vän var på en väldigt inspirerande rawfoodkurs här i Halmstad för några veckor sedan. Under dagens gång så lagade vi och satte i oss både frukost, lunch och efterrätt och vid fyra tiden kom jag hem därifrån mätt som en hel plätt. Den där dagen gav mig SÅ mycket inspiration och jag fick med mig ett helt gäng recept hem att hämta inspiration ifrån. Som nästan alltid annars så modererar jag sedan receptet något efter tycke och smak, samt efter vad skafferiet hade att erbjuda.

Så denna dagföredagföredopparedagen så tänkte jag bjuda er på ett härligt alternativ till den vanliga mjuka pepparkakan. God som katten men mäktig som bara den, som de flesta rawfoodefterrätter med andra ord. Den där läraren som vi hade var väldigt inspirerande men enligt henne så hade jag halkat in på rawfoodspåret från fel håll. Jag hittade ju dit för att jag ville ha nyttiga sötsaker att erbjuda barnen och mig själv här hemma, medan de allra flesta andra kommer dit via yogan som leder dem till hälsosamma drinkar och som sedan leder de flesta andra vidare till rawfooden. Ähh skitsnack säger jag, jag tycker att det tamejtusan inte spelar någon som helst roll hur man nu vill göra sitt liv nyttigare, det viktigaste är ju att en försöker och har bra ambitioner. Ogillar verkligen när folk försöker läxa upp mig sådär och berättar hur man ska göra för att platsa in i någon förutbestämd mall. Varje gör som varje vill som Queen of Kammebornia säger så klokt.

I alla fall, alla de där recepten jag fick med mig hem var gudomliga och det här måste ni bara prova.

Pepparkaksbotten

2 dl mandlar, 1 dl kokosflingor, 3 morötter, 10 dadlar, 4 msk pepparkakskryddor (kanel, kardemumma, nejlika)

Kör kokosen i matberedaren, tillsätt mandlarna (blötlagda över natten), mixa samman med de urkärnade dadlarna, de rivna morötterna och kryddorna. Smaka av, tryck i en liten form och ställ i frysen/kylen.

Frosting

2 dl blötlagda cashewnötter, 1 dl kokosgrädde, 1/2 citron, 1/2 dl kokosolja, söta med honung.

Mixa kokosgrädden och cashewnötterna, häll i citronsaften samt kokosoljan. Mixa tills det blir en slät creme. Smaka av med honung eller agave. Häll frostingen över pepparkaksbotten och ställ sedan in i frysen en liten stund. På med ett gäng lingon, servera genast och njut av en nyttig och underbart god pepparkaka.

 

 

En presentation

DSC_0987 (Custom)

Hej på er!

Eftersom jag startar om min blogg så tänkte jag att det kunde vara läge med en liten presentation av mig själv. Agneta heter jag men kallas Aggie av mina närmsta vänner. Jag bor i Sveriges blåsigaste västkuststad med min man och två barn som kommit till oss via adoption. Vi huserar i botten på en stor villa mitt i centrala Halmstad men längtar ut till lugnet på landet och tystheten mellan fälten. Jag drömmer om den där gula tjugotalsvillan mellan havet och skogen, där golven knarrar, kakelugnarna sprakar och tomten är stor som en mindre åker. Där hela familjen kan rota sig i myllan, odla mer egen mat och ha getter och höns inpå husknuten.

Jag är lugn och rastlös, envis med ett jäkla humör samtidigt som jag är ödmjuk och kreativ. Jag älskar att spela teater men hatar att vara i centrum annars, jag har ett stort socialt nätverk men har ändå ett extremt stort behov av ensamtid. Jag älskar att skriva, fotografera, leka med mina barn, umgås med mina vänner, dansa i regnet och skratta åt galenskapen. Jag försöker att leva miljövänligt, plastbantar och lagar rawfood. Jag äter helst inte kött men skulle inte säga att jag är vegetarian utan snarare flexitarian. Jag jobbar som sjuksköterska och har samtidigt ett brinnande intresse för ayur veda. Jag är helt enkelt en människa full av varandras motsatser, precis som alla andra helt enkelt men med min alldeles egna speciella mix.

Så vem är du?

Att ångra sig och sedan ångra sig igen

Hej på er!

Två månader har gått sedan jag valde att lägga ner bloggen och jag har kommit fram till att det både var en fantastiskt bra idé men samtidigt även en extremt dålig sådan.

Jag ska förklara varför.

Sedan jag blev mamma och fick gåvan av två fantastiska små busfrö så har jag haft extremt lite tid till att blogga, vilket faktiskt har stressat mig en hel del men känslan i mig att jag kanske blottar deras liv för mycket genom bloggen har även den gnagt i mig. För det har på alla sätt och vis varit en så extremt jobbig resa att jag lixom har tappat bort mig själv lite på vägen. Man gör ju lätt det när livet skakar så mycket att marken försvinner under ens fötter och istället för att vandra på den där jämna välbekanta stigen så får man hoppa från sten till sten ett litet tag. Så jag har velat stänga om oss, om vår familj och bara släppa in de där allra närmsta. Så det var helt enkelt det jag ville göra, stänga min och deras sfär för allmän beskådan. Det var därför jag har dolt alla gamla inlägg, för jag vill inte att deras historia ska finnas tillgänglig för alla och envar längre. För min historia har ju även blivit deras och den är jag mer och mer mån om att skydda.

Men jag har även känt mig allmänt stressad över att presterad bra blogginlägg med hög kvalité. Jag läser många bloggar som inspirerar mig och jag skulle väl säga att deras gemensamma nämnare är snygga foton och intressanta, välskrivna texter. Ni vet drivna människor med en passion och en gnista. Jag är lite likadan själv, när jag gör något så vill jag att det ska vara bra, av hög kvalité, så jag har otroligt svårt för att bara blogga. Jag har satt större press på mig själv när det gäller välgenomtänkta, snygga fotografier och därför blev bloggen en börda för mig. Visst är det knäppt, när många av de människorna som jag jämför mig med på ett eller annat sätt tjänar en del pengar via sina bloggar och på så vis har en helt annan tid och möjlighet att blogga, skriva och fotografera. Så därför valde jag att lägga ner, för att det stressade mig och för att jag vill värna om min privata sfär.

Men, som jag saknar att blogga. Jag saknar orden, fotograferandet, er bloggläsare och hela processen från tanke till inlägg. Jag trodde att Instagram skulle kunna vara ett litet lagom alternativ till bloggen men ack vad jag tycker att Insta är tråkigt om jag jämför. Inte riktigt min tekopp om jag säger så.

Så vet ni, jag är tillbaka.

Galet men sant. Och så undrar jag om man ens kan göra så, lägga ner bloggen för att sedan komma tillbaka. Vad är det för bloggetik kan man ju undra?

Mina gamla inlägg kommer fortsätta att vara dolda. Så jag startar helt enkelt om helt från början.

Välkomna till min alldeles nygamla blogg.