Category Archives: Inspiration

Utanför comfortzonen

Jag vet inte hur det är för er men jag tycker att det är skitjobbigt att gå utanför min comfortzone. För det får mig att känna mig väldigt osäker och otrygg. Precis som det alltid är när man inte har trygghetens täcke som ett skyddande pansar närmst huden. Ändå så har jag det som min ledstjärna att ständigt vandra utanför den där trygghetsbubblan.Galet tycker jag själv ibland och framförallt jobbigt. Men samtidigt så utvecklande. Hur ska man annars kunna hitta sina talanger, sina gränser och dolda drömmar som man inte ens själv visste att man hade?

För mig har det framförallt handlat om att våga ta plats, stå på scen, spela teater, höras och synas mer än vad som är bekvämt för mig. Ni vet mycket av den där grunden läggs tidigt i ens liv och för mig handlade grundskolan mest om att inte ha några vänner, att ständigt bli vald sist in ett ett lag på gymnastiken, att ständigt stå utanför och om den där osäkerheten som slår rot i en. Den där lilla nioåriga flickan inuti som helst av allt vill gömma sig och inte synas, hon drar alltid hårt i mig när jag pratar högt och andra ska lyssna.

Att stå på scen, spela teater eller prata inför en massa människor var länge min allra största skräck. Men istället för att förlamas av det och låta mina demoner styra så valde jag att möta mina rädslor och gå så långt utanför den där comfortzonen att den snart är en liten prick i fjärran. Eller rättare sagt så har ju min trygghetszon växt och blivit större alltmer jag har utmanat dess gränser. För vi har ju alla olika storlekar på våra trygghetsbubblor och ju tryggare vår omvärld är, desto större tenderar vår bubbla att vara. Men som sagt ju mer man utmanar sina gränser ju mer saker blir man så småningom bekväm med att göra.

Sedan tror jag ju på att våga fånga sina drömmar, vilket ju går lite hand i hand med den där comfortzonen. De allra flesta drömmar handlar om att bryta upp från det invanda, kanske flytta, kanske starta eget, lämna en fast inkomst och ett tryggt jobb eller kanske handlar den om att ta mer plats. I vilket fall som helst så handlar det om att lämna trygghetens varma famn och våga hoppa. Jag tror att det är först i hoppet som magin sker, som fallskärmen vecklar ut sig och som du faktiskt lär dig att flyga.

Aldrig innan. Du vet aldrig innan vad som väntar dig.

Men en sak är säker och det är att rätt tidpunkt aldrig infinner sig. Det går inte att gå och vänta på mer tur, mer pengar, mer tid… det är lixom bara att kasta sig utanför trygghetens runda cirkel och ut till adrenalinkickarnas okända värld. Dit där du blir modigare, där du växer och kanske hittar ännu oupptäckta talanger.

Nu undrar jag lite nyfiket vad som är dina drömmar? Vilka drömmar har du förverkligat och vilka har du kvar? Lever du din dröm? Å vad jag tycker det här ämnet är spännande…

Mina Instagramfavoriter

Hur många jag följer på Instagram varierar väldigt mycket, ibland hittar jag nya favoriter att följa och ibland tröttnar jag på och tar bort. Ibland vill jag detoxa även den delen av mitt liv och följer enbart ett fåtal och ibland vill jag följa supermånga och mitt inspirationsbehov tar lixom inte slut.

Vad jag däremot alltid älskar är att hitta riktiga, genuina människor att inspireras utav. Gärna kreativa, sprudlande, raka och ärliga människor som är på riktigt. Jag vill ha alla sidor av livet, både djupet, smärtan och det där rosa, skimrande. Glädjen och ledan, passionen och botten, det vackra och det där som skaver. Kan inte alls inspireras av människor som saknar botten. Ni vet vackra bilder, strössel och skimmer. Bara. Så jävla tråkigt. Ge mig hela paletten tack!

Så här ger jag er mina fyra mest inspirerande Instagramkonton just nu.

16122662_369038043477639_3859770182725533696_a

@MyFeldt är utan tvekan den mest inspirerande i min feed just nu. Alltid lika galet pepp bjuder hon på dansfilmer, bilder på smarriga bakverk, blommor och vackra bilder från det lilla underbara bageri inne i centrala Halmstad. Till på köpet texter med hjärta och själ där hon ryter till om kärleken till mathantverket och ekologisk mat.. Hon skriver om sorgen efter sin mamma, kreativiteten, det sköra i livet, naturen, föräldrarskap och allt annat mellan himmel och jord. Alltid med mycket känslor och starka ord. Blir alltid lika pepp och berörd av hennes inlägg.

16464963_213736662364301_8203184190133370880_a

@miemile, Maria började jag följa via bloggen Vilda barn för ett par år sedan och har sedan första stund varit oerhört inspirerad av henne. Från början var det mycket texter om nära föräldrarskap, rawfood och socialantropologi som sedan övergick till smyckesskapande och försäljning av kristaller, örter och annat via hennes konto miemeliesmarknad . Numera bor hon i La Paz i Boliva och skriver om vardagen där med att driva ett rawfood cafe, om hantverket, om politik, kultur och historia i Bolivia. Jag älskar att hon gör min värld större och ger mig så mycket insikter i sådant som jag annars inte skulle veta så mycket om. Blir så inspirerad av människor som vågar, som hoppar och hittar sin alldeles egna väg att gå långt bortanför mainstreamstråket.

17077202_608928125970937_5972846031673491456_a

@Lisasofiatisell började jag följa för ganska många år sedan via hennes numera nedlagda blogg Lisasvilja. Vissa människor vet man att man bara tycker om, bara sådär, även om vi aldrig har träffats så är Lisa precis en sådan person. Jag tycker verkligen om henne och dessutom så inspirerar hon mig med sina härliga bilder på rawfoodmat, vacker natur och kreativ inredning. Alltid lika vackra, inspirerande fotografier och så hennes känsla för att hitta själen i vackra gamla skåp.

14712409_1808482769435490_8324673872745988096_n

@Annalenastolt alltså den här tjejen gör ju bara de mest magiska kristallsmycken hemma och jag kan knappt vänta tills hon startar upp någon slags försäljning. Vill. Ha. Allt. Tycker dessutom verkligen om stämningen i hennes bilder, de tilltalar mig alltid. Det är något skönt bohemiskt över den här tjejen.

Har ni några favoriter som ni vill dela med er utav? Antingen bloggar eller Instagram, jag letar alltid efter nya, starka, smarta, inspirerande och modiga människor att följa.

Nytt i min bokhylla – självhushållning på Djupadal och Bokashi kompostering

Det är inte mycket som får det att klia i fingrarna på mig som ett helt nytt oöppnat bokpaket. Jag vill bara slita upp det där bokpaketet och blotta dess innehåll. Jag verkligen älskar böcker, jag blir lugn i själen av att läsa och införskaffa mig ny kunskap. Hade jag haft ett onödigt stort hus så skulle mitt ego vilja fylla ett helt rum med böcker. Att titta på, varsamt vårda och känna visdomen, orden och poesin fylla rummets alla vrår. Nu har jag istället en liten bokhylla inköpt i Fjällbacka att fylla med små väl utvalda juveler. Förutom rent skönlitterära böcker så är min självklara fallenhet numera sådana böcker som handlar om självhushåll, odling, miljövänligt liv, ayurveda och ren mat. Jag strävar ständigt efter att leva ett så hållbart liv som möjligt genom att rannsaka mig själv och genom att skaffa mig ny kunskap.

DSC_0691 (Custom)

Ja, ni som har sett Mandelmanns gård vet ju varför jag har köpt mig den här bocken. Alltså jag älskade programmet. Eftersom vi inte har någon tv så tittar jag ju av förklarliga skäl väldigt sällan på något tvprogram alls men efter tips ifrån en rad olika håll så kunde jag inte låta bli att titta, falla dit och dras med. Underbara människor och en fantastisk livstil som jag verkligen inspireras utav. Boken bläddrade jag snabbt igenom redan första dagen och jag älskar sättet den är skriven på, med personlighet och glimten i ögat och jag har redan tagit till mig en del av tipsen och råden. Bland annat står en stor, svart spann full med nässlor och vatten ute i trädgården och väntar på att bli näringsrikt gödsel för mina plantor. Boken är både en personlig betraktelse och en faktaspäckad bok om hur man från djupaste vinter till skördetid, sköter en liten gård långt bortom storskaligheten. En 2000-talets bondepraktika för alla nya grönavågare. En bok att bli inspirerad utav, verkligen.

DSC_0699 (Custom)

Ska man nu som jag har tänkt, odla en del så kräver det ju bra jord och ska man nu dessutom leva ett liv där man önskar lämna lite mindre fotavtryck så vill det ju sig att man börjar kompostera allt det där hushållsavfallet. Jag har tänkt prova att dels göra helt vanliga komposter utomhus för att få fram bra och näringsrik odlingsjord med mängder av maskar i men jag tänkte även prova på att ha kompostering inomhus med hjälp av Bokashi metoden och dess olika mikroorganismer. Har någon av er provat? Jag har inte läst boken ännu och har ej heller kommit igång med inomhuskompostering men kan återkomma med en uppdatering och utvärdering längre fram om någon skulle vara intresserad?

DSC_0714 (Custom)

Kompostering känns ju egentligen förbaskat präktigt och tråkigt men vet ni vad som är ännu tråkigare, att betala hutlösa priser för bra odlingsjord och för sophämtning. Så det känns som ett naturligt steg i önskan om att leva ett mer miljövänligt och självhushållande liv.

Att bli grymt inspirerad.

Okej, jag erkänner, jag är helt lägenhetsgalen just nu. Surfar lägenhetsbilder som aldrig förr och tänker om….om vi nu får den där lägenheten så ska jag minsann vara väl förberedd med en inspirationsmapp överfull med bilder. För är det något som är mer än roligt, så är det att inreda en nyköpt lägenhet.

Vad jag dessutom funderar över är ju självklart det där med att vi då även måste sälja vår nuvarande lägenhet. Vilket gör väldigt ont i hjärtat. För den här lägenheten rymmer så mycket kärlek och är så mycket vi, ja, jag älskar den helt enkelt. Den har sådant som jag är svag för som tegelväggen i hallen och ett kök med själ. Så därför ska jag ge den det bästa avslut och vid en försäljning försöka att pimpa den på allra bästa sätt. För att få inspiration surfar jag runt på Alvhems lägenhetsobjekt, för det finns ingen som kan pimpa en lägenhet eller ta så underbara bilder, såsom dom kan.

Så ja, jag försöker lära mig vad som skulle kunna vara de rätta ingredienserna för att ge den lägenhet det där lilla extra. Ett olivträd är ju självskrivet lixom en mängd färska örter i köker, nyuppskuret bröd, tända ljus (såklart lite dyrare och lite exklusivare), ett par högklackade skor i hallen, färska snittblommor, apelsinträd, färsk frukt, olivolja och annat fräscht i köket, gamla trälådor, en kakelugn, dyra designmöbler och ….ja det var nog precis här någonstans det ballade ur (men alltså å en kakelugn).

Helt ärligt, det finns nog bra mycket man kan göra för att pimpa sin lägenhet med enkla medel inför en försäljning. Jag tar lärdom från de bästa, kolla bara på bilden nedanför. Köket är verkligen ”to die for”, verkligen.

Men jag tänkte be er om lite tips och råd här. Har ni pimperfarenheter så får ni gärna dela med er till en syster i nöd.