Category Archives: Vackra ting

Randig klänning och lupindoft

DSC_0536 (Custom)

Vilket blåsigt väder vi har i dag. Snålblåsten och regnsmattret får tankarna att vandra till en höstdag snarare än en försommardag. Ute i trädgården böjer sig de röda rosorna för vinden och körsbärsträdens blommor blir som ett vitt snöfall när vinden tar tag i grenarna. På morgonpromenaden med vovven plockar jag in ett stort fång med blommor och doften påminner om skolavslutning och dans runt lupinklädd midsommarstång.

DSC_0543 (Custom)

Har hittat den till synes perfekta klänningen för såväl midsommar, som nationaldagsfirande och skolavslutningar. Som andas svensk sommar, salta vågor och blå himmel. Med ränder, fickor och mjukt tyg. En synnerligen bra kombo om ni frågar mig.

DSC_0537 (Custom)

Älskar att den svenska naturen bjuder på så mycket skatter just nu, det är ju bara till att ut och plocka i vilken dikeskant som helst för att få värsta grymma sommarbuketten att plocka in för att sprida väldoft och kärlek i husets alla hörn.

Gratis skatter, jo jag tackar.

 

Bulliga kylskåp

Vi har ju gjort ett litet billigt ansiktslyft av köket och har alltså valt att vänta med den riktiga renoveringen i några år. Dels är vi efter ett år av renovering ganska trötta på att ha hantverkare här dagarna i ända och sedan tänker jag att ett kök verkligen kräver sin planering. Det första jag gjorde med köket var att i ren nyfikenhet slita upp lager av golv då min förhoppning var att hitta fina gamla trägolv såsom vi har gjort i de andra rummen. Men till min besvikelse så var där ett lappat och ganska söndrigt trägolv därunder, så det är ytterligare en anledning till att vi väntar. För vi måste bryta upp hela golvet och göra om det från grunden och det görs ju verkligen inte i en handvändning. Så det fick som sagt bli en budgetrenovering där vi bara målade väggarna vita, la på en schackrutig plastmatta på golvet, målade taket vitt och flyttade om lite. Vad vi däremot valde att beställa hem nytt utav var två nya kylskåp. För det kylskåpet som stod här från börjar var verkligen minimalt. Så för två veckor sedan så dök dom upp, våra nya kylskåp i lite bullig, äldre modelll.

DSC_0719 (Custom)

Märket heter Gorenje och blev för oss ett alternativ till Smeg-kylskåpen. Jag har länge drömt om ett blått Smeg kylskåp men kan inte på något sätt försvara att köpa ett kylskåp för 18.000. Nu fick vi istället två för priset av ett. Och det gjorde så mycket för känslan i köket, både rent estetiskt och självklart även praktiskt. Vi har ju verkligen minimalt med förvaringsutrymme i köket och då är stor plats i kylskåpet verkligen det som får kökspusslet att gå ihop.

DSC_0725 (Custom)

Annars kan jag verkligen rekommendera att testa på att bo mindre en tid, eftersom det kräver en utrensning. Vi har varit tvungna att sortera bort SÅ mycket och då framförallt köksprylar. Och vet ni, det känns så här i efterhand, som en riktig lättnad. Rackarns vad mycket grejer vi har haft som vi verkligen inte behöver. Nu tänker jag att de grejer som vi har kvar är sådana som är antingen estetiskt vackra eller användbara eller helst både och. Allt annat får hitta ett annat boende.

Men nya kylskåp alltså, en välkommen lyx i vårt torparkök.

DSC_0733 (2) (Custom)

Ett silvrigt hjorthuvud

dsc_0320-custom

Jag tycker att det är så en häftig inredningsdetalj att ha olika typer av djurhorn på väggarna. Eftersom jag inte vill köpa några slags djurprodukter utan att med 100% säkerhet veta att djuren har levt bra liv med ett värdigt slut så har jag helt enkelt inte införskaffat något riktigt sådant. Men så sprang jag på detta coola hjorthuvudet i papier maché på Panduro nu i mellandagarna för en blygsam summa av 85 riksdaler och kunde absolut inte stå emot. Så det fick följa med hem tillsammans med en burk silversprayfärg. Och i dag då så fick hjorttrofén byta färg från pappersbrunsmurrig till vintersilvrig.

dsc_0350-custom

Älskar sådanahär lätta pysselprojekt som får mig att kicka igång kreativitetsådran och som är bra att smyga in mellan pulkaåkning och  söndagsmiddag. Nu står hjorthuvudet på tork i köket och jag funderar på om en hall eller ett kök skulle må bäst att ett papier maché huvud i silver. Återstå att se helt enkelt.

Uterumsstolar målade med Chalk Paint

Vi har just nu tusen projekt på gång samtidigt ute i torpet och eftersom nästan alla rum kräver sin insats av snickare eller målare så har jag bestämt mig för att ge mig på det enda rum som vi ska förvandla helt själva, uterummet. Det är ett litet uthus som ligger precis mitt emot huvudingången till torpet och som passar perfekt att flytta in i varma sommarkvällar när myggen blir på påflugna eller höstkvällarna när kylan börjar smyga sig på. Vi har lyckats tränga in oss 12 stycken och får alltså trots det ganska trånga utrymmet, plats ganska så många. Vilket behövs för i min familj är vi ju liksom alltid ett halvt kompani runt bordet där folk bjuder in sig själva och vi på något vis alltid lyckas bli dubbelt så många som man från början räknade med.

Eftersom allting är så otroligt oöverskådligt just nu, ni vet precis innan snickarna har börjat med badrum och tvättstuga, så behöver jag ett avgränsat projekt där jag faktiskt ser att det händer något rent estetiskt. Till skillnad från den uppgrävda trädgården som är ett rent kaos och badrummet som just nu består av gamla stallväggar och luktar jord. Alltså hallå tålamodet!

DSC_0059 (Custom)

Så, i förgår bestämde jag mig för att ge mig på de där sex trästolarna som följde med köpet och som behöver en ansiktslyftning för att passa in i den stilen som jag har tänkt mig på uterummet.

DSC_0061 (Custom)

Jag letade upp en burk av Annie Sloans chalk paint färg Duck egg blue som jag tidigare har använt till att måla en byrå till lillebrors rum och som verkligen blev en färg som jag älskar. Den är lite grönblågrå och sådär otroligt mjuk och behaglig i färgen.

DSC_0066 (Custom)

DSC_0065 (Custom)

Jag valde att inte måla om hela stolen eftersom jag tycker det är så otroligt snyggt när nederdelen av stolen får en annan färg. Först tänkte jag måla benen i vitt men valde att behålla ursprungsfärgen och jag är sjukt nöjd med resultatet. Jag har målat stolarna lite olika långt ner som ni ser på bilden ovanför, det blir lite busigare så.

DSC_0069 (Custom)

Här ser ni det färdiga resultatet när tejpen är borttagen. Tyvärr blev min färg lite grynig när jag målade stolarna vilket den inte har blivit innan. Efter att ha läst på lite om färgen så tror jag att man för bäst resultat på denna typ av stolar bör spärrgrunda innan så att färgen fäster bättre. Innan jag målade stolarna så tvättade jag dem med målartvätt för att få bort fett och smuts. För mig gör det inte så mycket att ytan blev lite ojämn på sina ställen eftersom stolarna ska stå i ett uterum. Efter att ha målat stolarna så har jag även vaxat dem för att göra färgen hållbar och vattentålig, sedan ska jag sandpappra dem en aning och sedan köra ett varv vax till. Fyra av sex stolar är färdiga och det gjorde en SÅ stor skillnad för hela känslan i uterummet. När stolarna är färdiga ska jag och syster ge oss på att måla uterummet i någon gräddvit färg som inte känns för steril utan lite mer mjuk, varm och behaglig. Som ger en inbjudande omslutande känsla istället för att kännas steril och kall såsom vissa vita färger kan göra.

Och som jag har gått och väntat och längtat efter just det här. Ett helt ställe att förvandla och göra om precis så som just vi vill ha det från grunden. Älskar verkligen känsla att ha en egen plats på vår jord där jag kan gå bananas precis som jag vill, utan att först fråga grannen om lov eller bostadrättsföreningen utan bara att köra när infallet kommer. Önskar att alla som ville kunde ha det precis så.

I dess rätta element

Ja, kanske finns det inget som ger mig mer luft under mina vingar än just det, att få ströva omkring i skog och mark, insupa frisk luft och att njuta av tystnaden. Jag menar ärligt, finns det något bättre sätt att ladda batterierna på? Tja, inte för mig i alla fall. Jag kan gå omkring sådär i timmar, med Lemuren vid min sida och med en energidepå att fylla.

Dessutom finns det inget bättre sätt att få ur sig lite aggressioner och bena upp trassliga tankar. Till på köpet, som ett plus i kanten kommer en massa motion och dessutom kan förrådet av svamp, lingon och blåbär fyllas på. Dessutom gratis och till för alla.

Nästan som ett hallelulejamoment.

Sådant som blivit över

Nu när sommaren faktiskt är slut på riktigt och hösten har gjort sitt intåg, så har jag och käraste syster inventerat vad som finns kvar av våra Green Gate-grejer. Dessa köpte vi in förra sommaren för att sälja i mina föräldrars gårdsbutik och nu i slutet av denna sommar har vi reat ut det sista. Kvarglömda fanns då några enstaka saker som istället får bo här hemma hos mig, vilket inte gör mig något då jag är lite småkär i det mesta som Green Gate har att erbjuda och då i synnerhet det som vi har köpt in såklart.

Nu då när sommaren är slut och alla vackra, färglada muggar, kannor, smycken och annat är sålt så börjar återigen den där drömmen att spira. Den om att utöka och rusta upp mina föräldrars gårdsbutik till att även omfatta inredning, lavendel, olivträd, doftljus och en massa andra underbara saker. Det skulle passa så bra ihop med alla ekologiska grönsaker, hemslungad honung och rapsolja från österlen. Hmm ja, den drömmen har legat där och grott i många år och vem vet någon gång i framtiden kanske den blir förverkligad. Vi får se. I alla fall så är det drömmarna och visionerna det som håller mig igång och gör luften lite lättare att andas.

Vår djupaste rädsla är inte att vara otillräckliga.
Vår djupaste fruktan är att vi är omåttligt kraftfulla.
Det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer oss mest.

Med skoinfo till er

Jag har fått en hel del frågor angående mina två senaste skoinköp (är i normala fall inte alls i riskzonen för att vara skofetischist, min böjelse ligger mer åt klänninghållet faktiskt). Så jag tänkte ge er lite mer utförlig information.

Min senaste förälskelse är från det spanska märket sancho boots. Har inte hittat just dessa boots online men skor av samma märke går att hitta på deras hemsida här.

Dessa boots går att hitta på Nilson shoes och finns turligt nog att köpa online här.

Hoppas att det kan vara er till någon hjälp.

Med en ny skönhet i garderoben

Vi är bjudna av jobbet, på stort galej, för att fira jubileum på Tylöhus om några veckor. Så när vi nu var 15 tjejer som sprang omkring i Stockholm var ju en av de stora snackisarna det där med kläder, accessoarer, smycken, skor, väskor…you name it, till just detta jubileum. Själv köpte jag en klänning för några veckor sedan på hm för en billig peng och var rätt nöjd med detta fram tills att jag visade klänningen för min man. Han hmmade och kliade sig lite i håret och sa sedan lite försiktigt att – den där är ju ganska lik ditt nattlinne…… Kändes inte så bra kan jag säga. Så jag sällade mig till skaran av arbetskompisar som hade ett uppdrag att utföra.

Inte för att jag på något vis har varit orolig för att inte hitta en klänning lagom till den stora festen, för jag kan säga som så här, att är det något jag verkligen är bra på så är det att köpa klänningar. Ja men nu sprang jag ju i alla fall på en liten skönhet på söder. I en liten butik stod designern bakom ett helt nytt märke och sålde själv sina skapelser. Trevlig som bara den och med ett gäng klänningar till halva priset att erbjuda så gjorde han mig knäsvag. Hade jag inte infört klänningköpstopp på mig själv så skulle jag även slagit till på denna tjusiga sak. Men, men finns den kvar nästa månad så vet i katten om jag inte slår till ändå. Trots allt. Jag menar, kan man verkligen ha för många klänningar i sin garderob?

Med höstcravings på hjärnan

Alltså tjejer, får ni oxå sådana där materiella habegär ibland. Ni vet riktiga cravings, när hjärnan bara har fokus på en enda sak och inget annat liksom blir viktigt, just då (fast det bara är materiel kärlek det handlar om).

Just nu består mina cravings av höstgrejer och då framförallt skor, kängor, stövlar, ja alla möjliga fotbeklädnader helt enkelt. Jag skyller helt obekymrat detta på höstkatalogerna, det är deras fel helt enkelt. Jag menar, jag vill inget annat än att krypa in i tjocka koftor, dra en stickad mössa i murriga färger över mitt huvud och sticka ner fötterna i ett par grova kängor. Ja, då blir det helt enkelt som det blir när man springer på det ena snygga skoparet efter det andra.

Jag kan säga som så att min skokvot är fylld för minst ett halvår framöver i alla fall. Och på något vis känns ju inte det så illa ändå. Rustad för hösten, det har jag minsann aldrig varit så ordentligt som i år inte.

Att rusta sig för hösten

Ja, jo jag känner att det börjar bli dax nu, att börja se över gardroben, plocka fram koftorna och rusta upp för kyligare tider. För även om sommaren fortfarande glimtar till emellanåt, så blir det mer och mer uppenbart att hösten börjat sitt intåg. Morgnarna är lite kallare, luften lite högre, krispigare och mörkret kommer lite tidigare på kvällarna.

Så i förra veckan sprang jag då på dessa underbara kängor och de är precis sådana jag har letat efter ett tag nu. Dessutom var de förvånansvärt billiga (för att vara i riktigt skinn), lite fodrade och dessutom utrustade med de rätta detaljerna såsom snörning, halvhögt skaft och så var de svarta, mitt i prick helt enkelt. Dessutom var mor och syster iväg på sådandär galen utförsäljning av cream och kaffe-kläder igen och de köpte med sig den mest underbara kofta till mig, för blygsamma pengar. Men den får ni se en annan gång. Nu tänkte jag nämligen fräscha till lägenheten lite, skutta iväg till affären och ge mig på något av recepten i boken som jag fick i födelesdagspresent. För snart kommer finaste Johanna hit på fika och då behöver vi lite sött innan långpromenad med Lemuren.

På sista versen

Lavendel. Jag kan inte komma på någon blomma som doftar godare och mustigare än just den. För två veckor sedan var jag ute och tjuvade lite lavendelblommar i mina föräldrars trädgård. De har en stor rabatt bakom huset som håller på att fyllas helt av en lavendelbuske som har växt sig stor och stark under åren. Dessa kvistar som jag då tog har fått en ny boplats i köket och hänger där och doftar gott. I dag tänkte jag minsann vara så tjuvaktig att jag skulle plocka med mig lite till hem från min lavendelgömma, men sorgligt nog var där knappt några kvar, sommaren sjunger verkligen på sista versen. Ibland är man bara inte tillräckligt snabb. Attans oxå.

Lite Kabalik

Jag fick en fråga från Åsa på Slottsbloggen om varifrån födelsedagspresentarmbandet kommer och det är just som hon gissade från märket Lite Kabalik. Hittade det först på Tintinstyle och la in en önskan hos mannen om att få ett just lila sådant i födelsedagspresent. Han var dock mer företagsam än så och letade upp deras hemsida och där finns en liten familj av färglada armband som sänder tankarna till indiska kvinnor som doftar mystik och andas personlighet. Jag är lite smått kär i mitt och har redan bestämt mig för att snart minsann är det nog dax för ett litet syskon.

Dessutom, tack underbara ni för alla fina grattishälsningar och så kul att ni har hittat hit. Eftersom jag har fått frågan ett par gånger om hur man fixar en egen domän och egen blogg, så utlovar mannen en liten guide framöver. För det är absolut inte jag som fixat bloggen, tyvärr, även om jag önskar att var så. Men som sagt, en guide framöver, vad tror ni om det?