Category Archives: Skogens skafferi

Pesto av nässlor

Första Maj och äntligen är den här med besked, vårvärmen den efterlängtade och saknade. Den som väcker kropp, sinne och naturen till liv med en varm kram av mjukhet och kärlek. Jag donar runt i trädgården och har fyllt trädgårdslandet med fröer, närvaro och kärlek, jag har planterat om bebisplantor vars rötter söker mer utrymme och hela familjen fixar i vårt kära torp denna långa valborgshelg.

Allt det där som jag har pratat om i så många år med odlingar och mer tid i naturen börjar äntligen att falla in i mitt liv. Och jag känner hur välgörande det är för precis hela mig. I planerna framöver ligger en liten hönsgård, komposter där vårt trädgårds-och matavfall kan bli välgörande jord och mer tid för bättre mat och att ta tillvara på det som finns. Så precis det gjorde jag i dag när jag såg de där första späda nässlorna som börjar att komma upp lite varstans i trädgården. Jag plockade ett gäng späda toppskott, förvällde och mixade ihop med rapsolja (min pappas egentillverkade), rostade solroskärnor, parmesanost, vitlök och lite salt.

DSC_0667 (Custom)

Så vips var lunchen klirad bestående av ogräspesto med pasta, skivade körsbärstomater, rostade solroskärnor med citronzest och mängder med parmesanost. Till på köpet så blev det sjukt gott. Receptet hittar du här om du blev sugen på att ta till vara på lite av det där ogräset som växer helt gratis i trädgården och som är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket ju är lite extra bra för oss kvinnor.

DSC_0671 (Custom)