Att ta er med på en rundvandring i torpet

Jamen nu är vi alltså äntligen torpägare, vilket känns så galet underbart, overkligt och alldeles jättetokigt i en enda salig röra. I Torsdags fick vi tillträde och sedan dess har jag tillbringat nästan varje vaken sekund där ute. Vi har redan hunnit ha lite grillfest, sovit över där ute i dagarna tre och dessutom börjat riva upp golv, rivit ut hela badrummet och en vägg in till ett förråd, planterat hallonbuskar och haft dit både elektriker och snickare för att lämna offerter. Så allt går i en rasande fart samtidigt som vi har blivit ganska medvetna om att det nog är klokt att vänta lite med vissa beslut medans andra behöver tas ganska omgående.

Så ja, jag tänkte att ni skulle få se lite fotografier på torpet och eftersom jag knappt har hunnit ta några egna så får ni se några mäklarbilder istället. Så välkomna på lite rundvandring vetja.

17715855 (Custom)

Här har ni alltså torpet från framsidan med uthuset på högersidan, köksfönstrerna rakt fram och ”grovingången” till höger.

17715853 (Custom)

Här syns uthusdelen lite mer, rakt fram är alltså från vänster ett uterum sedan bakom den vita dörren gömmer sig en vedbod som tidigare har varit ett hönshus. Bakom den blå dörren finns det gamla brygghuset som förr i tiden alltså användes till tvättstuga. Till höger i bilden ser ni de två garagen och framsidan av tomten.

17715844 (Custom)

Om man går in i den första entrén så kommer man in i den här hallen som förr i tiden var ”finentré” och som vi så småningom tänker göra om till ett skafferi då den ligger i direkt anslutning till köket och för att vi tycker att det räcker med en ingång. Dessutom så är det ju lite av en dröm att ha ett skafferi att kunna gå in i. Den gamla linoleummattan har vi redan hunnit dra upp och under hittat vi ett perfekt gammalt trägolv. Lycka på det.

17715846 (Custom)

Här är alltså köket med den helt fantastiska gamla järnspisen och bakugnen till höger och till vänster så ser ni delar av ett 40-tals kök med de där superhärliga skjutluckorna som vi självklart kommer att behålla men förmodligen flytta på och bakom där så ser ni ju det som kommer att bli skafferiet framöver.

17715849 (Custom) Ytterligare en bild ifrån köket där ni alltså även ser matdelen, den högra dörren leder in till det stora sovrummet som min tanke är att vi ska riva ner väggarna till för att få ett stort, öppet och socialt kök/matrum. Å jag riktigt ser framför mig hur härligt det kan bli att öppna upp köket för att få in ljus och sociala ytor samtidigt som alla gamla detaljer ska bevaras.

17715838 (Custom)

Jamen som sagt, alla dessa underbara gamla sneda, slitna och charmiga detaljer som 1800-tals hus sitter på. Detta är dörren från köket in i vardagsrummet.

17715842 (Custom)

Det lilla charmiga vardagsrummet med sin kamin direkt till höger och med ett varsitt sovrum på sidorna.

17715841 (Custom)

Här är alltså det högra pyttelilla sovrummet där vi hittat ett fantastiskt gulligt gammalt trägolv under tre lager linoliummattor och en spånskiva, den som söker skall finna som det så fint heter. Det är rummet tänker vi ha som ett litet gästrum.

17715843 (Custom)

Och här ser ni det sovrummet som ligger till vänster om vardagsrummet och som vi om några år tänker ha som vårt sovrum och som fram tills dess antagligen kommer att tjäna som arbetsrum.

17715845 (Custom)

Detta är det stora sovrummet som man kommer till direkt från köket och som antagligen kommer att få bli en del av köket framöver.

17715850 (Custom)

Detta är groventrén som alltså kommer att vara vår enda entré och hall framöver. Dörren som är rakt fram leder in till ytterliggare en hall som i sin tur leder till ett förråd som vi skall ha som tvättstuga. Innanför dörren rakt fram finns även uppgången till vinden. Vi tänker riva ner väggen som är rakt fram för att få en riktigt stor och rymlig hall samt ta ner taket som är sänkt och tilläggisolerat, för där inunder finns tjocka vackra träbjälkar och dessutom så få vi betydligt mer takhöjd. Direkt till höger kommer man även in till badrummet (dörren syns inte i bilden den är lixom mer hitanför fotot). Vi har ju redan hunnit riva ut hela badrummet och en mellanvägg som vette in mot ett förråd som kunde nås från utsidan. Badrummet finns det tyvärr ingen mäklarbild på och jag hann inte fota det innan det var rivet tyvärr.

17715851 (Custom)

Sist kommer här en bild på uthuset som redan är det rum där vi har tillbringat flest timmar. Jag har tömt rummet på gardiner, tavlor, hyllor och annat, istället har vi dragit upp en gammal trästege i taket och hängt två ljusslingor ifrån Granit däri. Till helgen tänkte jag måla väggarna vita för att få lite mer rymd medans golvet och tak ska få behålla sin ursprungliga färg. Ja just nu kliar det verkligen i fingrarna över att få tid att ta tag i det här rummet.

Sedan är där ju även en vind som vi tänker isolera för att inreda ett varsitt rum till barnen samt till en början ha ett sovrum till mig och mannen oxå. Ett sovrum som med tiden kommer att bli ett slags allrum för barnen när vi flyttar ner vårt sovrum till bottenplan.

Ja det var en liten rundvandring i torpet det, nästa gång får ni hänga med en sväng i trädgården. Jag har en känsla av att det kommer att bli mycket torprenovering på bloggen framöver, hoppas att det är något som ni uppskattar.

Kontraster och perspektiv

DSC_0755 (Custom)

Ja alltså jag och barnen var ute en sväng vid Torpet i eftermiddag. Min plan var att börja härja lite i köksträdgården men vi blev dels lite sena ut (för att vi var hemma och fikade hos en syrisk kompisfamilj till oss) och sedan när vi väl var på plats så var barnen trötta och hunden fick upp ett spår på en fasan och var alldeles till sig i trasorna. Så jag gav helt enkelt upp mina planer och istället så strosade vi mest runt i trädgården och njöt av alla vackra blommor. Eller jag njöt av dessa hav med blommor medan barnen i ena stunden studerade trädens bark noggrant (bra sysselsättning tycker denna mamman) för att nästa sekund slåss för livet med några upphittade pinnar (mindre bra sysselsättning).

Tja det blir ju inte alltid direkt som en har tänkt sig men det blir ju för det mesta ganska bra ändå. När jag inte behövde vara medlare så gick jag mest runt och drömde mig bort bland dessa vackra stengärdsgårdar och funderade på alla dessa människor som genom tidens vingslag har vandrat på samma stigar som jag nu gör. Som den familj på elva barn som byggde Torpet en gång i tiden och som fick klara sig med halva husytan då resten fick utgöra stall och beboddes av både grisar och kor. Sådant tål att tänkas på ibland när man såsom jag och min man har letat hus ett bra tag och lätt blir fartblind av att vilja ha för mycket.

Ni vet kontraster och perspektiv. Det har jag fått i dag, både av att prata om lyckan, livet, kärleken och familjen med en syrisk trebarnsmamma men även av att låta tidens vingslag gripa tag i mig för en stund och föra mig bort till tider som är så otroligt olika de materialistiska tider som råder i dag.

DSC_0750 (Custom)

Torpdrömmar och äggskatter

DSC_0744 (Custom)DSC_0749 (Custom)

Alltså gårdagen var en helt sjukt nerpirrande och en ganska så intensiv dag som innehöll både utvecklingssamtal på skolan, bankbesök och besiktning av torpet, allt inom loppet av fem timmar på eftermiddagen. När allt var över framåt kvällen så blev vi bjudna på kvällsmat ute hos mina föräldrar och jag var helt utanför mig själv, ni vet sådär som en kan vara om det är mycket viktiga grejer på gång samtidigt och som man får harhjärta och fjärilspirr utav. Phu!

Men vet ni, allt gick så bra. Torpet satt inte på några otrevliga överraskningar och det där 1800-tals bygget har klarat sig bra genom åren. Visst där är helt galet mycket att ta tag i och renovera men inga konstigheter förutom de rent praktiska och estetiska som vi redan vet om, jamen att dra in avlopp och bygga ett badrum bland annat. och såklart en massa småsaker som vi själva redan hade upptäckt såsom att alla fönster behöver kittas om och dessutom renoveras på sina ställen men konstigt vore det ju annars.

Så ja, nu jäklar är det på riktigt.

Vi är alltså torpägare nu och får tillträde om c:a tre veckor men det bästa är ändå att det är fritt fram för mig att ta tag i trädgården NU. Alltså de gamla ägarna kommer inte att göra något mer där så redan i dag tänkte jag åka ut dit och börja stoppa ner fröer i jorden och vänja mig vid tanken på att vi har en enorm och urmysig trädgård att härja i framöver. Visst det är inte utan att hjärtat slår hårt och pirret i magen ligger kvar i dag med, för vad katten har vi gett oss in på? Ärligt så har jag faktiskt ingen aning, det kommer ju att bli ett saligt renoveringskaos framöver. Men vet ni, jag och mannen har följt vår magkänsla och även om många tycker att vi är helt spritt språngande galna så tänker jag att ja, då får det vara så. Jag är hellre galen än feg, alla dagar i veckan. Jag hoppar hellre med huvudet före än står kvar och stampar på samma ställe år ut och år in.

Och dom där vackra äggen som ni ser på fotografierna, de fick jag ta med mig hem ifrån mina föräldrars höns i går kväll efter kvällsmat och torpsnack. Visst är de som små juveler de där små vakteläggen? En äggskatt och torpardrömmar som går i uppfyllelse var alltså gårdagen fylld utav. I dag är det ju en helt magisk vårdag och jag ska ta med mig barnen ut till landet för att så fröer och njuta trädgården.

Alltså livet!

Väldoftande örter och magpirr

DSC_0743 (Custom)DSC_0735 (Custom)

Nu när häcken i trädgården har blivit ljusgrön och magnolian på gatan är på väg att spricka ut så riktigt spritter vårkänslorna i mig. Så i dag var jag bara tvungen att åka inom granngården för att inhandla lite väldoft i form av timjan och rosmarin. Vet knappt något finare än örter på stam att ha ute vid grillplatsen under sommaren och så luktar det ju så otroligt gott oxå. Bara att knipsa av i lagom mängd att slänga på det som för stunden ligger på grillen.

DSC_0733 (Custom)DSC_0737 (Custom)

Och ja, så inhandlade jag ju såklart ett helt gäng fröer att odla i köksträdgården på torpet. Alltså jag har inte tänkt på något annat än dess trädgård, kommande renoveringar, hängmattor i träden och grillplatser långt in i dungen ända sedan vi skrev på alla papper för drygt en vecka sedan. I morgon är det dax för besiktning och jag håller alla tummar och tår för att torpet inte sitter på några obehagliga överraskningar. Bara tanken på att dagligen få vandra runt i den där enorma trädgården gör mig nämligen lugn långt in i själen. Det där torpet ruvar redan på så många av mina drömmar så det vore lite av en katastrof om besiktningen i morgon skulle gå åt fanders.

Så snälla, håll tummarna för oss, vårt torp och drömmen på landet i morgon är ni snälla.

Projekt Torpa

DSC_0547 (Custom)

Jamen nu kan jag minsann inte hålla mig med att berätta längre om mitt och mannens smått galna projekt och framtidsdröm. Vi har ju båda så länge gått och längtat efter ett hus på landet i trakterna där största delen av min släkt bor, ni vet ute på fälten mellan skogen och havet. För någon månad sedan så dök det då äntligen upp ett objekt precis bakom min pappas åkrar där vi så smått har börjat undersöka möjligheten att få bygga något nytt. Men ni vet, nytt är inte gammalt och det nya saknar all den där charmen som gamla hus med en historia har och dessutom så verkade det alldeles stört omöjligt att faktiskt få bygglov på den där vackra platsen med skogen i ryggen och vidderna framför. Så precis där bakom, gömt mellan ett annat hus och skogen så ligger det alltså ett gammalt torp från slutet av 1800-talet. Ett torp som jag i princip inte visste fanns förrän för något år sedan. Torpet, som förmodligen är någon form av Hallandslänga har varit sommarstuga sedan 70-talet men innan dess bebott av samma familj i generationer. Vi förälskade oss totalt i omgivningen, i den enorma trädgården på 6000 kvm som innehåller både en gammal fruktträdgård, köksträdgård, skog och tomt och som dessutom är omringad av en gammal stengärdsgård. Huset är i ett enormt stort renoveringsbehov då där varken finns avlopp eller vatten på vintern, där behövs byggas badrum och mycket annat. Så det är ett smått galet projekt och huset är c-märkt, vilket betyder att det har ett historiskt värde och alltså måste renoveras med försiktighet, vilket vi bara tycker att supercharmigt.Jag älskar precis allt med detta projekt och det är på något sätt så mycket vi. Ett gammalt torp med vedugn, som ligger mellan skogen och havet med plats för höns, getter och alla andra drömmar som kan rymmas däruti.

Jag är så rackarns glad för att vi nu äntligen är på väg mot vår dröm om ett hus på landet, där vi kan downshifta och leva närmre naturen. Om ganska exakt en månad får vi tillträdde och tills dess fylla huvudet med torpinspiration och fundera ut hur vi bäst ska renovera för att ta hänsyn till husets gamla själ.

Oj, oj vad det kommer att bli mycket torparliv på bloggen framöver.

Helgtävling: Ekologisk bäddset från Little heart i samarbete med Lovelly

Little heart 1 copyDSC_0409 (Custom)

I morgon ska hela familjen iväg på barndop för den här lilla godingen som alltså är min systerson och skall döpas till Neo. I doppresent av oss kommer han bland annat att få detta fantastiskt fina bäddset från det svenska företaget Little heart. Deras produkter är uteslutande tillverkade av ekologisk bomull (GOTS och Control Union) vilket är bra både för miljön och för den barnets känsliga lilla kropp. Just detta bäddset har ett confettimönster på framsidan och små prickar på baksidan samt på örngottet och kvalitén är bara alldeles underbar, ni vet sådär mjukt att man bara själv vill krypa ner i den där lilla sängen. Jag tycker att det är så otroligt viktigt att välja miljövänliga och schysta sängkläder till barnen och när jag ger bort presenter till andra så letar jag alltid efter det som är miljösnällt och gärna med en vacker och genomtänkt design bakom, vilket detta bäddset verkligen är.

Därför är jag SÅ glad för att jag i samarbete med Lovelly har möjlighet att lotta ut ett likadant bäddset som de lilla Neo får i doppresent, till en av er läsare.

För att ha möjlighet att vinna detta vackra bäddset ifrån Little heart/Lovelly, gör som följer:

1) Skriv i en kommentar till detta inlägg och svara på frågan: Hur många olika sorters produkter ifrån Little heart som Lovelly har i sitt sortiment (svaret hittar du här).

2) Vill du ha extra stor chans att vinna så tipsa om tävlingen i ett inlägg på din blogg, dela inlägget på fb eller instagram, detta ger dig två lotter istället för en, skriv detta i din kommentar isf.

Tävlingen pågår t.o.m Måndagen 11/4 kl. 21.00 och vinnaren meddelas här på bloggen dagen efter.

Inlägget är i samarbete med Lovelly.

DSC_0387 (Custom)DSC_0454 (Custom)

Munskölj med kokosolja och ingefärsdrycker

Untitled-1

Ja anledningen till min extrema frånvaro från bloggen stavas till viss del fortfarande influensa, både jag och lillebror på förvisso på bättringsvägen men orken går fortfarande lite på sparlåga. Sedan är det ju det där tokiga projektet som jag och mannen har gett oss i kast med som lixom har tagit all min energi i besittning men mer om det en annan gång. Just nu så boostar jag mig själv som bara den med sådant som tillför vitaminer, är bakteriedödande och som stärker immunförsvaret. Hos Evelina hittade jag den där spännande ingefärsshoten som jag bara var tvungen att testa och upptill det så blandar jag smoothies hej vilt minst två ggr/dag och då alltid med en rejäl bit ingefära i, apelsin, bär och lite annat som kan vara bra för kroppen tänker jag.

Sedan har jag börjat använda jag mig av en metod som kallas oil pulling och som jag blev introducerad i när jag läste min första kurs i ayur veda. Enligt gamla indiska traditioner så sägs munhälsan bli betydligt bättre om man varje morgon gurglar munnen med kokosolja (mognad sesamolja går oxå bra men jag föredrar kokosolja) i tio-tjugo minuter för att sedan spotta ut det i papperskorgen, skölj med vatten och borsta sedan tänderna på vanligt sätt. Oljan sägs dra ut de bakterier som finns i munnen och iom detta så förbättras både munhälsan och den allmänna hälsan.

För mig är det nämligen så väldigt enkelt att falla in i dåliga vanor när jag är sjuk och sådär allmänt låg på energi och det är ju så fasligt dumt eftersom det är precis då som man verkligen behöver ta hand om sin kropp. Så nu när jag alltså äntligen är på bättringsvägen så försöker jag verkligen se över mina vanor och samtidigt passa på att introducera några nya, såsom munsköljen med olja. Är det någon av er som har testat oil pulling tidigare? Skulle vara fasligt spännande att höra vad ni tycker om det ju.

Ranunklar, lillebrorsfeber och vårpromenad

DSC_0360 (2) (Custom)DSC_0365 (Custom)

I går åkte jag iväg för att inhandla lite nya blomster till hemmet för att pigga upp och få in lite vår efter all sjukstuga. Lillebror är nämligen fortfarande sjuk, han den stackarn är inne på sjätte dagen med hög feber och jag är fortfarande lite matt efter min influensa. Så jag bäddar rent här hemma, vädrar, städar och fyller huset med pigga blommor för att få in lite ny frisk energi som kan rensa ut all den där sjukan. Jag gör det lite som en mental reningscermoni för mig själv och slänger tankemässigt ut varenda lite sjukdomsalstrande virustyp dit pepparn växter.

I går eftermiddag var jag ute på promenad i skogen och verkligen kände våren med varenda liten cell i hela kroppen. Vi hade 16 grader här i västkuststaden, så jag kastade minsann jackan och gick min raska skogspromenad i ett vårväder som heter duga. Å visst är det svårt att härda ut den här tiden precis innan allting slår ut. Jag längtar SÅ efter ljusgröna små blad och vitsippsbackar utan slut.

Tills dess tänker jag fortsätta att fylla huset med blommor varje helg, det där lilla extra som behövs för att pigga upp själ och sinne.

Fortsatt sjukstuga

Oj vad tyst det blev här. Sorry men jag åkte på värsta influensan i Fredags förra veckan och har legat däckad precis hela påskhelgen. Det är faktiskt först i dag som jag så sakteliga börjar att återfå mina krafter igen. Jag har haft feber i flera dagar och därmed noll aptit och till på det så har jag hostat så mycket att magmusklerna är helt ömma av överbelastning. I natt väckte en feberhet lillebror mig av små gnyende och det visade sig att han låg otäckt nära det där 41-graders sträcket, eftersom han utan protester svepte ett helt glas vatten och fick i sig en sked med febernedsättande så fick vi bukt på den där hettan ganska omgående. Så ja, den lilla stackarna har helt enkelt tagit över min influensa och sjukstugan fortsätter här hemma. Jag är ju inne på min femte eller är det sjätte vecka av sjuka, så jag känner att det här gärna får vara sista rycket om jag säger så.

Så ja, vi bestämmer väl det helt enkelt, att detta är sista veckan av sjuka och medan vi rider ut den sista vågen av feber så njuter jag av påskens alla blomster som är på upphällningen här hemma. Dessutom så har jag och mannen gett oss in i något som ger nervpirr och det hela är så tokigt så om allt nu faller på plats så gör det verkligen det av en mening. Jag hoppas kunna berätta mer om det snart.

Jamen då vet ni i alla fall vart jag tog vägen, jag har varit här hemma och tampats med den värsta influensan på år och dar. Vad har ni andra haft för er?

Poddinspelning med Joller


DSC_0322 (Custom)

Ja i går var jag alltså iväg i Stockholm för att medverka i Philips Avents podd Joller. Jag fick en förfrågan av Emma om jag ville vara med för att prata om adoption i ett eller två avsnitt av den nya säsongen av Joller där Emma är värd och alltså själv fick bjuda in gäster utifrån några i förväg bestämda ämnen. Jag flög upp vid tiotiden och landade på ett Bromma med rigorös säkerhet och med en klump i magen efter att ha nåts om nyheterna om bomberna som briserade i Bryssel i går. Alltså måste detta vända snart!

DSC_0317 (Custom)

Podden spelades in på Beppos studio och där möttes jag upp av ett gäng proffsiga ljudkillar som genast lotsade in mig i ett inspelningsrum i väntan på att Emma skulle dyka upp. På Måndagen hade ett annat gäng med härliga bloggare varit uppe för inspelning (Angela, Frida, Nino & Annika), hade SÅ gärna träffat dem alla så det kändes lite tråkigt att de alla åkt hem igen. Men i vilket fall så blev det en väldigt spännande, rolig och trevlig dag.

Vi pratade som sagt adoption och Emma med sitt proffsiga intervjusätt gjorde det väldigt enkelt för mig och det kändes helt naturligt och lätt att prata om adoptionens alla sidor. Vi spelade in två avsnitt där det första handlade om hela resan innan adoption och den andra handlade om hämtresan och första tiden hemma. Avsnitten med mig kommer att släppas någon gång i Juli, det allra första avsnittet med Emma som värd kommer att släppas redan nu i Mars. Jag hojtar till när ”mitt” avsnitt kommer upp, tills dess ska jag bara vänja mig vid tanken på att andra ska lyssna på mig. De gånger jag har sett mig själv på film (inspelade teatergrejer) så har jag verkligen bara velat stänga av ljudet, varför är det så svårt att höra sin egen röst? I går var jag dessutom lite förkyld och hade lock för båda öronen efter flygningen, så jag var tvungen att fråga Emma och ljudkillarna hur katten min röst lät, för själv tyckte jag att det lät som att jag satt i en burk och pratade. Jamen ni vet hur det är vid förkylning och öronlock, ens egen röst låter SÅ himla skum.

DSC_0325 (Custom)

Efter inspelningar så tog vi taxi till flygplatsen och slog ihjäl några timmar där med lunch och den där Emma är rackarns underhållande att prata med. En toppendag med andra ord som började med en klump i magen av nervositet och avslutades med en klapp på axeln till mig själv för att jag vågade tacka ja trots att det kändes ofantligt läskigt att kliva så långt utanför den där comfortzonen.

Så krasse i äggskal


DSC_0287 (Custom)DSC_0295 (Custom)

Jag och Guldklimpen har i år roat oss med att så krasse i äggskal, något som sjuåringen har varit extremt road av. Det är verkligen ett enkelt, roligt och miljövänligt påskpyssel att göra tillsammans med barnen. Jag passade på att spara alla äggskalen efter våra bananplättar häromdagen och la sedan bara i blött hushållspapper och strödde krassen direkt därpå. Sedan har vi två gånger om dagen sprayat vatten på krassen så att den inte torkar ut och det är ju kanske just den här delen som har varit så väldigt uppskattad. Att spraya vatten är ju en fröjd för vilken sjuåring som helst men så även att varje dag upptäcka att de där rackarns små fröna har vuxit sig något starkare. Krasse är ju så väldigt tacksamt på det viset att det växer så fort att man nu nästan kan se det med blotta ögat om man står där tillräckligt länge.

Nu ser vi båda fram emot att klippa krassen på morgonmackan oxå och jag tror minsann att vi får så en omgång krasse till så att vi har till påskaftonsfrukosten.

peach feather 1 copy (Small)

 

När energin återvänder

DSC_0280

Även om jag är inne på min tredje sjuka på lika många veckor så känner jag mig så mycket piggare och gladare i själen och sinnet än vad jag har gjort på de senaste åren. Jag har ju skrivet om det tidigare om att hela adoptionskarusellen har sugit musten ur mig och gjort att jag bara har känt mig mer som en spillra av mig själv. Jag har inte haft orken, energin, lusten eller viljan att ta tag i någonting utan jag har mest traskat på i någonslags ständig uppförsbacke som inte har gett mig någon återhämtning.

Men så plötsligt för några veckor sedan så bara släppte det. Vårt hem som jag inte har brytt mig ett dugg om har jag äntligen börjat ge lite kärlek. Jag har putsat alla fönster för första gången på säkert ett år. Det låter ju helt galet men jag har fasen inte orkat tidigare och nu när det äntligen är gjort så känns det som att hela världen energi och möjligheter nu kan hitta hem till oss igen och att det där skitiga fönsterna på något sätt har symboliserat hur jag har känt mig inuti. Jag har röjt i vardagsrummet och fått hem en ny, lätt och alldeles underbar matta som fick hela rummet att kännas så mycket piggare. I alla rum tronar pastelliga blommor och fönsterkarmen i köket är full av frodande krasse. Guldklimpens rum har äntligen fått lite ny färg och på väggarna hänger det tre nya affischer som hon själv har fått välja. Hela den här uppfräschningen av hemmet, alla blommor och nyputsade fönster känns som en befrielse och som startskottet på något nytt. Jag tror att ens hem symboliserar ens inre och vårt har på drygt två veckor gått från att vara smutsigt, tungt och med full av stagnerad energi till att riktigt sprudla om framtidshopp, på pricken som jag själv känner mig. Som en slumrande björn som sakta börja vakna upp ur vinterns dvala av de där första livgivande solstrålarna.

Ibland tar saker och ting tid, oavsett vad man nu själv tycker om det. Men jag tänker att ljus kräver mörker och energi kräver vila, att allting kräver varandras motsatser för att komma i balans. Så jag hoppas att tror att alla de där tunggrodda åren äntligen är på väg att övergå i något annat, något som innebär sprudlande energi, klingande skratt och smittande glädje.

Jag riktigt känner i hela kroppen hur en livsfas är på väg in i en annan och för det är jag så otroligt tacksam.

mint feather copy (Small)

Blomkålssoppa med parmesanost

DSC_1009 (Custom)

Jag lagar soppa minst en gång i veckan och har två barn som fullkomligt älskar soppa, vilket verkligen är sjukt tacksamt. De soppor jag lagar är nästan uteslutande vegetariska, förutom en fisksoppa med saffran och gulaschsoppa som barnen är helt saliga i. Eftersom jag gör soppa så ofta så letar jag ständigt efter nya recept och provade förra veckan att göra blomkålssoppa för första gången. Jag scrollade runt på ICA:s hemsida och hittade många läckra recept bland annat detta och det blev så himla gott. Jag toppade med små laxbitar för att få det lite mer matigt och hann inte ens ta ett foto på den färdiga soppan eftersom precis allting tog slut. Lillebror krängde glatt i sig tre skålar med soppa utan att blinka och till det två mackor med ost på, är det gott så är det.

Till soppan behöver du:

2 schalottenlökar

500 g blomkål

100 g potatis

1/2 dl vitt vin

6 dl vatten

2 dl vispgrädde/havregrädde

1 1/2 msk grönsaksfond

1 dl riven parmesanost (à 30 g)

rapsolja

salt & vitpeppar

Skala och skär löken i kvartar. Dela och skär blomkålen i små bitar. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.

Fräs lök, blomkål och potatis i olja i 2 minuter. Tillsätt vinet och låt koka in i ca 1 minut. Häll i vatten, grädde och fond.

Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör då och då.

Mixa soppan med stavmixer så att den blir helt slät. Tillsätt osten och rör tills den har smält. Smaka av med salt och peppar. 

peach feather 1 copy (Small)

Naturligt färgade ägg

DSC_0265 (Custom)

Som sagt så tänkte jag verkligen att ta tillfället i akt att fira påsk ordentligt i år. De senaste två åren har vi varit i Tjeckien och jag som verkligen älskar påsken har lidit lite av att inte ha ett hem att pynta och att äta en ordentlig påskbuffé. Jag tycker att det är roligt att färga ägg, både de som ska ätas och de som ska hängas i påskriset. Dessutom är det så otroligt enkelt att färga ägg med helt vanliga matvaror och sådant som går att hitta hemma i skafferiet. Den gula färgen fick jag fram genom att använda mig av gurkmeja, den brunröda genom att använda rödbetor och den blå genom att använda rödkål. Jag kokade äggen i tio minuter och höftade i av de tre olika matvarorna tillsammans med lite vitvinsvinäger och salt. Det går precis lika bra att koka upp alltihop och lägga i ägget efteråt om det nu ska hängas i riset istället.

DSC_0097 (Custom)

Det här vackra spräckliga mönstret fick jag fram genom att låta ägget ligga i rödkålsspadet tillsammans med skivad rödkål som då la sig på skalet och skapade mönstret. Enkelt, miljövänligt och vackert.

DSC_0268 (Custom)

Vill samtidigt passa på att tipsa om Atilios inlägg med 22 grymma påskpynt att göra själv nu inför påsk. In och låt er inspireras vetja.

mint feather copy (Small)

Med solen i ögonen och pirater i hälarna

DSC_0135 (Custom)

I går åkte vi hela familjen ut till en stor sjö som ligger någon mil utanför Halmstad. Ett ställe som jag och Guldklimpen var på jämt och ständigt hennes första halvår i vår familj. Det är så underbart att vandra runt den där sjön med dess vackra utsikt och behagliga lugn. Barnen älskar dessutom att springa runt på stigarna där och så har vi ett fikaställe på en liten udde, som vi alltid stannar på. Där kastar barnen sten i vattnet och får en del av sin plaskaivattenhunger stillad.

På bilden ovan ser ni för övrigt en liten piratjägare som sedan någon vecka tillbaka absolut inte kan gå med oss andra utan går en bra bit efter för att jaga bort pirater och monster, jamen ni vet de där rollekarna som sätter fart i treårsåldern. Vi kan inte göra något numera utan att bli hyschade på eftersom piraterna kan höra oss, han är så fylld av fantasi den där lilla.

DSC_0172 (2) (Custom)DSC_0192 (2) (Custom)

Här sitter jag och ser allvarlig ut tydligen. Men faktiskt så tittade solstrålarna fram precis här, jag satt i en helt annan värld med kaffekoppen i handen och med solstrålarna som värmde upp precis hela mig. Så underbart! Dessutom hade mannen köpt med sig en blandad kompott med kaffebröd ifrån Feldts och jag säger bara att ska ni besöka Halmstad framöver så är det ett ställe ni bara MÅSTE besöka. De har världens bästa bullar och bröd bakade på ekologiska och schysta ingredienser, ni måste läsa ägaren My:s blogginlägg om att bra mat inte är dyrt för övrigt, det är dagens tips. Älskar när folk verkligen tar ställning och ryter ifrån.

DSC_0138 (Custom)DSC_0198 (Custom)

Alltså det är så underbart att jag och mannen delar lika på vår föräldraledighet och vissa veckor har lediga dagar tillsammans och därmed möjlighet att ta tillvara på dagar som dessa. När solen tittar fram, barnen är ystra och hunden blöt av sitt första dopp i sjön. Dagar som är som balsam för själen och ger energi för lång tid framöver.

DSC_0186 (Custom)

Bananplättar

DSC_0084 (Custom)

Jag tycker att bananplättar är ett så fantastiskt bra mellanmål, dels för att de är nyttiga, lätta att göra, innehåller få ingredienser och för att barnen verkligen älskar dem. De är ju numera en klassiker som jag tror att de flesta har testat och de går att variera med tillbehör i det oändliga. För ett lagom lass plättar till två hungriga små vargar och en styck hungrig mamma så har jag i två bananer, fyra ägg, vaniljpulver, lite salt och en skvätt mandelmjölk. Sedan steker jag i kokosolja eller vanligt smör.

I går när vi satte i oss dessa så hade vi ett gäng jordgubbar som vi hittade i affären och som barnen absolut ville köpa. Jag köper ju helst bär och frukt i säsong men när jordgubbar är det enda som barnen verkligen ber om när man är att handla så är det självklart att köpa hem. Är så glad över att jag inte har barn som står och gastar om godis utan att de snällt ber om frukt av olika slag istället. Plättarna var i alla fall smaskiga som bara den och tillförde en bra dos med energi som höll fram tills kvällen för både stora och små.

Har ni några andra bra, nyttiga och mättande mellanmål att tipsa om?

DSC_0091 (Custom)

Att släppa loss barnen med giftfri fingerfärg

DSC_0066 (Custom)

Jamen som sagt jag har varit lite låg på energi i dag efter sjukdomar men har ju ändå två barn här hemma med energi för att försörja hela Halmstads elnät. Så förutom att låta dem härja fritt i trädgården som drog jag mig till minnes att jag för ett par månader sedan köpte en kartong med fingerfärg ifrån Lovelly tillsammans med lite annat smått och gott. Den där kartongen har bara legat där och inväntat rätt tillfälle och i dag kände jag att det verkligen var det, jag menar vad gör inte barn mer nöjda och glada än att fritt få kladda loss. Och ja, det visade sig verkligen vara populärt om jag säger så med hela nävarna ner i de där små byttorna och hela köket fullt av färg. Men jösses så kul de hade och så även jag eftersom jag mest stod jämte och log för mig själv åt deras totala glädje över att få kladda bäst de ville. Att färgerna då är helt giftfria och naturliga är ju lixom en förutsättning för att barnen ska kunna få gå loss och kladda såhär med fingrarna och i stort sett hela kroppen. Lätt att städa bort var den dessutom, vilket är en klar plus i kanten.

Nu ska vi slänga ihop lite bananpannkakor till trefikan och sedan fortsätta vårt påskpyssel. Jag har bland annat lite ägg på färgning och torkning som ser ut att bli SÅ snygga, mer om det i ett inlägg framöver.

DSC_0081 (Custom)Untitled-1 copyDSC_1034 (Custom)

En sådandär helg

DSC_0108 (Custom)

Å jag hade så stora förhoppningar på den här helgen med Fredagsmiddag hos fina vänner, Lördagskalas och planer på att ha Söndagspicknick i skogen. Men så i Fredags så åkte jag på magsjuka och i Lördags så fick Lillebror hög feber så helgen blev inte riktigt alls som planerat utan bestod för min del mest av sängläge och mycket tyckasyndommigsjälv eftersom jag precis kryat på mig efter halsont och förkylning. Jag som för några veckor sedan lite kaxigt tänkte att vi faktiskt har klarat oss ganska bra förbi vabruari men ja, det kommer lixom när det kommer. Jag mår bättre i dag och Lillebror är feberfri så detta är förhoppningsvis dagen då det vänder. Jag har lite påskpyssel att ta tag i och lite fingerfärg för barnen att prova som jag tänkte kunde vara ett bra tidsfördriv för en postfebrig treåring, en sjuåring som är hemma då det är planeringsdag på förskolan och en mamma som faktiskt har haft piggare dagar än denna.

Men som sagt, jag tror att alla sjukdomar är på väg att lämna det här huset och vi har minsann en påsk att förbereda. Så det ser ut att bli en ganska bra dag ändå.

Vad har ni själva gjort i helgen?

En årsdag!

DSC_1181 (Custom)
I dag för exakt ett år sedan träffade vi Lillebror för allra första gången. Med bultande hjärtan och i ett rum fyllt med myndighetspersoner så fick vi äntligen träffa den där bedårande lilla tvååringen som stal mitt hjärta från första sekund. Där och då var han en försynt liten pojke som inte gjorde något väsen av sig överhuvudtaget, utan snällt gjorde vad han än blev tillsagd. Det går inte på någotvis att jämföra med den bestämda, envisa, levnadsglada och busiga treåring som numera är en självklar del av vår familj. Han har utvecklats så otroligt mycket och han har blivit en så spännande liten person och jag är så innerligt tacksam och glad för att just han och hans syster kom till vår familj.

Såhär i efterhand inser jag vilken enorm tur vi hade som faktiskt blev godkända av både myndigheterna nere i Tjeckien och myndigheterna här hemma att få adoptera ett syskon så nära inpå första barnet, vad jag vet så händer det inte särskilt ofta. Att adoptera två barn så tätt inpå varandra ÄR verkligen en tuff resa av flera olika anledningar. Bara kontakten med alla myndigheter, papper som skall fyllas i och allt annat fyrkantigt kan få en att bli helt urholkad på energi. Och jag är så otroligt stolt över oss alla i familjen, över att vi fixade det och över att banden oss emellan nu är så otroligt starka. Över att vi har en liten treåring som allra helst vill ligga nära nätterna igenom, som vill kramas och pussas och alltid i alla lägen väljer att komma till oss om det är något, precis på samma sätt som det är med storasyster.

Ettårsdag minsann och det känns som att vi är precis där vi ska vara och till på köpet så gick vår adoption av Guldklimpen äntligen igenom i Tingsrätten i Måndags. Nästan på pricken två år tog det, så det är inte en dag för tidigt som hon äntligen blev vår, även juridiskt.

Den bästa veckan på länge!